Fotolexicon, 28e jaargang, nr. 44 (oktober 2011) (nl)

Vincent Mentzel

Tineke de Ruiter

Extract

Vanaf het moment dat Vincent Mentzel in 1973 als fotograaf in dienst kwam bij NRC Handelsblad heeft hij jarenlang de Nederlandse politiek in beeld gebracht. In opdracht van de krant heeft hij bijna de hele wereld rondgereisd om reportages te maken van grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis of om reizen van bewindslieden en het Koninklijk Huis te verslaan. Ook heeft hij vele groten der aarde – politici, musici, acteurs en auteurs – geportretteerd. Zijn archief bevat dan ook duizenden foto’s die een visie op de nationale en internationale geschiedenis laten zien. Door zijn vele bestuurs- en jurylidmaatschappen heeft Mentzel een belangrijke bijdrage geleverd aan de infrastructuur van de fotografie in Nederland en daarbuiten.

Zijn pensionering in 2010 betekent niet dat hij niet meer fotografeert, hij voert nog steeds opdrachten uit. Ook is hij werkzaam als curator van fototentoonstellingen en als docent van jonge mensen die in fotografie geïnteresseerd zijn.

Biografie

 

1945

Vincent Samuel (Vincent) Mentzel wordt op 28 september geboren te Hoogkarspel (nu gemeente Drechterland). Hij is het tweede kind in een gezin met drie zonen van het echtpaar Pieter Mentzel en Gemma van Aken. Zijn vader is vrijzinnig hervormd predikant.

Het gezin gaat in Naaldwijk wonen, waar Pieter Mentzel predikant wordt bij de Hervormde Gemeente.

1948-‘70

Het gezin verhuist in 1948 naar de Helmholzstraat in Watergraafsmeer, Amsterdam, waar Pieter Mentzel predikant wordt bij de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden en in 1949 naar het Oranjepark in Dordrecht, waar vader Mentzel een aanstelling krijgt.

Vincent Mentzel doorloopt in Dordrecht de – openbare – Statenschool. Daarna volgt hij eerst een jaar onderwijs aan het Johan de Wittgymnasium om vervolgens naar het Christelijk Lyceum aan het Halmaheiraplein te gaan.

Het gezin Mentzel heeft een sociaal-democratische achtergrond. Zijn moeder Gemma Mentzel-van Aken is van september 1958 tot augustus 1970 gemeenteraadslid voor de PvdA en actief in de beweging Rooie Vrouwen. In augustus 1970 wordt zij gekozen als lid van de Culturele Raad voor de gemeente Dordrecht, waarvan zij ook een tijd voorzitter is.

1963-‘67

Mentzel begint aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten (afdeling binnenhuisarchitectuur). Hij gaat wonen aan de Eendrachtsstraat. Later huurt hij een atelier aan de Diergaardesingel 77a. Samen met andere studenten van de academie – Joke de Vries, Wouter Stips, Francine ter Linden, Jan Veth en Wil Bakker – richt hij het cabaret Quast op; Mentzel speelt piano en trombone.

Hij werkt in het weekend als steward op de Bergland-Express.

Na een conflict met de directeur Pierre Janssen verlaat Mentzel na vier jaar de academie zonder diploma.

1967-‘68

Rob de Vries, theatermaker in Rotterdam, brengt Mentzel in contact met Maria Austria. Hij gaat bij haar als assistent in de donkere kamer werken, helpt met uitlichten en retoucheert.

1969-‘73

Mentzel werkt ’s avonds als laborant op de fotodienst van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en het Algemeen Dagblad. Overdag werkt hij als freelance fotograaf voor onder andere het Nieuw Rotterdams Toneel, Nieuwe Rotterdamsche Courant (vanaf 1970 NRC Handelsblad), Algemeen Dagblad, De Groene Amsterdammer en Haagse Post.

Hij huurt een woonhuis en atelier op de Westersingel 27a in Rotterdam.

1970

Hij maakt een studiereis door Amerika. Vanuit New York reist hij onder andere naar Boston, Florida, Saint Louis, Memphis en Chicago.

ca. 1972-‘82

Mentzel wordt dé fotograaf van de Haagse politiek. Hij is bijna dagelijks op het Binnenhof te vinden.

1972

Na Bloody Friday (21 juli) reist Mentzel naar Belfast om te fotograferen; de reportage verschijnt op 29 juli 1972 in NRC Handelsblad en later ook in het tijdschrift Foto.

1973

Mentzels foto van Joop den Uyl op verkiezingscampagne in 1972 in Apeldoorn wordt in februari verkozen tot de Beste Nederlandse Persfoto bij World Press Photo 1973. De prijs wordt hem op 4 april overhandigd in het Amsterdams Historisch Museum door burgemeester Ivo Samkalden van Amsterdam.

Op 28 juni trouwt Vincent Mentzel met Ellen Heinsen. ‘s Middags opent Liesbeth den Uyl, de vrouw van de premier, in het Dordrechts museum de tentoonstelling Vincent Mentzel Foto’s.

Mede door de World Press Photo-prijs wordt hij gevraagd fotograaf in vaste dienst bij NRC Handelsblad te worden; hij start zijn werkzaamheden op 17 september.

Een groep journalisten krijgt toestemming in november met de handelsdelegatie van de minister van Economische Zaken Ruud Lubbers door China te reizen in een strak georganiseerd en gecontroleerd schema met toegewezen gidsen. Mentzel gaat in opdracht van NRC Handelsblad mee als enige fotograaf. Ze reizen naar Peking, Shanghai en de beroemde landbouwbrigade in Tachai.

ca. 1973-‘84

Mentzel wordt lid van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF). In de zomer van 1974 wordt hij gekozen tot lid van het bestuur van de NVF.

In de periode 1975 tot en met 1979 is hij – in wisselende samenstelling met Henk Busman, Frits Gerritsen, Sem Presser, Gerth van Roden en Ruud Taal – lid van de Zilveren Camera Commissie binnen het bestuur van de NVF. Mentzel wordt samen met Jutka Rona in 1977 gevraagd om als vertegenwoordiger van de NVF redactielid van het tijdschrift De Journalist te worden. In het colofon wordt hij tot en met het nummer van 23 januari 1984 genoemd als medewerker.

In maart 1980 stelt Mentzel zich niet meer herkiesbaar als bestuurslid van de NVF. Hij zegt in januari 1984 zijn lidmaatschap op.

1974

In de categorie ‘Portretten’ van de Zilveren Camera 1974 wint Vincent Mentzel de tweede prijs met een foto van politicus Anne Vondeling.

Mentzel assisteert de in de Verenigde Staten woonachtige fotograaf Co Rentmeester, wanneer deze in oktober 1974 een opdracht in Nederland heeft van het Nationaal Bureau voor Toerisme.

Hij verhuist van de Westersingel naar de Mathenesserlaan 379 in Rotterdam.

Op 8 september opent premier Den Uyl in Galerie Fiolet in Amsterdam de tentoonstelling Portret van een minister-president 1974 met foto’s van Mentzel. In expositiezaal De Doelen in Rotterdam worden foto’s van Mentzel getoond in de tentoonstelling Martens, Mentzel en Van Soest.

1975

In maart krijgt Mentzel een eervolle vermelding voor de foto van Anne Vondeling bij de 32 nd Annual Pictures of the Year competitie van de Universiteit van Missouri, USA en de National Press Photographers Association.

Mentzel verslaat in juni het bezoek van Den Uyl aan Suriname. Met journalist John Jansen van Galen reist hij vervolgens door Frans-Guyana.

In augustus 1975 verblijft hij met redacteur Peter van Dijk twee weken in Portugal om het Processo Revolucionário Em Curso (‘Revolutionair Overgangsproces’) na de Anjerrevolutie van 25 april 1974 vast te leggen. Zijn foto’s worden onder andere verkocht aan de New York Times. Voor NRC Handelsblad van 11 augustus 1975 schrijft hij een ooggetuigenverslag van rellen in Braga.

Omdat zijn vrouw, die als stewardess werkzaam is bij de KLM, gedetacheerd wordt op de Filippijnen, vertrekt Mentzel in het najaar van 1975 om daar een aantal maanden te gaan wonen. Hij maakt op 1 oktober foto’s van het titelgevecht tussen Joe Frazier en Muhammad Ali, dat ook bekend staat als The Thrilla in Manila.

Met John Jansen van Galen reist Mentzel door de Filippijnen, waarbij hij in november 1975 onder andere de Moslim-verzetstrijders van het Moro National Liberation Front (MNLF) in Mindanao fotografeert. Van Galen maakt samen met Mentzel een reportage voor VPRO-radio.

Vincent Mentzel krijgt op 18 december in het Lijnbaancentrum in Rotterdam door de ambassadeur van Suriname W. van Eer de Zilveren Camera (wisseltrofee) uitgereikt. Zijn winnende foto is er een van Joop den Uyl, die – in een ongewone pose – vanuit hotel Torarica in Paramaribo een telefoongesprek voert over het ontslag van staatssecretaris van Justitie Jan Glastra van Loon.

1976

Voorafgaande aan een vierdaags werkbezoek van premier Joop den Uyl begin oktober, reist Mentzel in opdracht van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking met Peter Schumacher naar Tanzania.

Mentzel wint de eerste prijs in de categorie ‘Portretten’ van de Zilveren Camera 1976 en de tweede en derde prijs in de categorie ‘Theater’.

In het Cultureel Centrum Aemstelle in Amstelveen vindt de tentoonstelling Een dagje minister plaats met foto’s van Mentzel. Hij volgde de ministers een hele dag: vanaf het ontbijt tot het uitlaten van de hond ’s nachts. In het gebouw van de Tweede Kamer der Staten Generaal in Den Haag en vervolgens in diverse ministeries worden foto’s van Mentzel getoond in de tentoonstelling Politieke fotografie.

1977

Samen met Dick Verkijk (NOS) en An Salomonson (NRC Handelsblad) reist Mentzel in februari/maart naar Tsjecho-Slowakije, waar de minister van Buitenlandse zaken Max van der Stoel een bezoek aflegt. Tot ontstemming van de Tsjecho-Slowaakse regering ontmoet Van der Stoel op een hotelkamer een van de leiders van de oppositiebeweging Charta 77 Jan Patočka. Het hele gezelschap wordt het land uitgezet. De belichte filmpjes van Mentzel worden door Van der Stoel meegenomen.

Op 4 april zijn Eva Besnyö en Vincent Mentzel te gast in het AVRO-programma De late ochtend met als thema: ‘de pers: fotojournalistiek’.

Vincent Mentzel reist in mei met het bezoek van prinses Beatrix en prins Claus mee naar China. Hij maakt onder andere een reportage in het nog maar kort geleden voor buitenlanders opengestelde Mongolië en de oude stad Xi’an (Sian).

Mentzel wint de eerste prijs in de categorie ‘Theater’ van de Zilveren Camera 1977 met een portret van dirigent Edo de Waart en de derde prijs in de categorie ‘Features’ met een foto van het prinselijk bezoek aan China.

1978

Mentzel wint de eerste prijs in de categorie ‘Colour Picture Stories’ van World Press Photo 1978, met de serie Fighting the enemy, die hij in 1977 in Ulantuge (autonome regio Binnen-Mongolië) heeft gemaakt.

In het Museum Boijmans Van Beuningen opent op 15 juli de tentoonstelling China-foto’s 73-77 van Vincent Mentzel, die is vormgegeven door Walter Nikkels. Bij de Rotterdamse Kunststichting verschijnt de uitgave China met een inleiding van Peter Schumacher en vormgegeven door Walter Nikkels.

Henk Zeevalking, lid van de Tweede Kamer voor D’66, zendt op 28 juni en op 6 september 1978 vragen in over toelating van fotografen tijdens de huldiging van het Nederlandse voetbalelftal op Paleis Soestdijk op 27 juni, waar Mentzel door de RVD niet werd toegelaten. Premier van Agt antwoordt op 16 augustus en 26 september.

Van 27 oktober tot 1 november reist Vincent Mentzel naar China en bezoekt onder andere Beijing, Sjanghai, en Xi’an.

Hij wint de eerste prijs in de categorie ‘Nieuws features’ van de Zilveren Camera 1978 met een foto van Den Uyl na een protest-bijeenkomst te Rotterdam.

In december reist Mentzel naar Jordanië en Damascus (Syrië) met een delegatie van minster van Buitenlandse Zaken Chris van der Klaauw.

1979

In juni fotografeert hij tijdens het staatsbezoek van paus Johannes Paulus II in Czestochowa, Polen.

Met minister Van der Klaauw reist Mentzel naar Israël en Libanon (UNIFILsoldaten). In Libanon bezoekt hij onder andere het Palestijnse vluchtelingenkamp Rashydyiah. Tijdens het fotograferen in Beiroet wordt hij door falangisten opgepakt omdat hij niet de juiste papieren heeft en een aantal uren vastgehouden.

Mentzel reist mee met het bezoek van twaalf dagen van PvdA-fractieleider Joop den Uyl en zijn vrouw Liesbeth aan China, krijgt voedselvergiftiging en komt in een ziekenhuis in Beijing terecht. Na een paar dagen kan hij het gezelschap achterna reizen en bezoekt Xi’an, Shanghai en de landbouwprovincie Sichuan (Szetsjwan).

Mentzel wint de eerste prijs in de categorie ‘Documentaire’ van de Zilveren Camera 1979 met de reportage De opera van Peking.

In het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw in Groningen worden China-foto’s van Mentzel getoond. Ook het Gemeentemuseum in Arnhem laat China-foto’s zien onder de titel Vincent Mentzel toeschouwer in China.

1980

Mentzel gaat in januari met de journalist Rob Bartlema in een delegatie van minister Van der Klaauw naar Venezuela en Mexico. Aan het eind van het bezoek hebben zij samen een afspraak met Edward James, de mecenas van Salvador Dali en René Margritte op het landgoed Las Pozas in Xilitla, Mexico. Vervolgens reist hij door naar Curaçao.

In april reist hij naar Indonesië (Sumatra, Borneo, Yogjakarta, Borobudur) tijdens het officiële bezoek van Van der Klaauw en premier Van Agt.

Op uitnodiging van de Chinese regering maakt hij onder andere samen met correspondent van NRC Handelsblad Willem van Kemenade een reis naar Tibet.

Mentzel wint de tweede prijs in de categorie ‘Hard nieuws’ van de Zilveren Camera 1980 met een kleurendia genomen tijdens de inhuldiging van Beatrix en een eerste en derde prijs in de categorie ‘Fotoreportage’ met foto’s van de rellen na de inhuldiging en een serie over Wiegel.

1980-‘82

Na de troonswisseling dienen er zowel nieuwe permanente postzegels als een nieuwe Nederlandse munt te worden uitgegeven. In opdracht van de Dienst Esthetische vormgeving (DEV) van de PTT maakt Mentzel op 14 november 1980 op kasteel Drakensteyn portretten van de koningin voor de nieuwe serie postzegels. Op basis van een van de portretten ontwerpt Peter Struycken een zegel, waarbij het portret met behulp van door een computer bestuurde tekenapparatuur is opgebouwd uit losstaande punten. Vanaf 15 december 1981 zijn de eerste zegels op de postkantoren te koop.

Begin december 1980 fotografeert hij de koningin in het paleis aan het Lange Voorhout voor de nieuwe Nederlandse munt, waarna Bruno Ninaber van Eyben één van de foto’s van Mentzel gebruikt voor zijn ontwerp. In februari 1982 komt de gulden als eerste van de nieuwe muntreeks in omloop.

1980-’85

Vincent Mentzel is bestuurslid van de Rotterdamse Kunststichting.

1980-heden

John G. Morris nodigt Mentzel in een brief van 10 maart 1980 uit om lid te worden van de International Advisory Committee van de W. Eugene Smith Memorial Fund, Inc. in New York.

1981-2006

Vincent Mentzel is lid van het (dagelijks bestuur) van de Stichting World Press Photo, Amsterdam.

1981

Vincent Mentzel reist naar Polen.

In Vrij Nederland (25 juli 1981) verschijnen foto’s van Mentzel met een tekst van Susette Ternent Cooke en Christina Jansen onder de titel ‘Tibet. Op reis in een verboden land’.

In Fotogalerie Kiek in Den Haag wordt werk getoond van Vincent Mentzel, Frederick Linck en Rainer Kiedrowski.

In juli fotografeert hij in Ottawa tijdens 7th G7 Summit, de economische topconferentie.

Hij wint de Zilveren Camera (wisseltrofee) 1981 met een op 12 oktober 1981 gemaakte foto van oppositieleider Wiegel, die bij het kabinet Van Agt II naar het uitblijven van de regeringsverklaring informeert.

Als jurylid van Interpressfoto (IPF) van de International Organization of Journalists (IOJ) reist hij naar Ulan Bator in Mongolië en maakt daar ook diverse reportages.

1982

Mentzel reist met de trein van Mongolië naar Peking en bezoekt tevens Xinjiang, Turfan, Dunhuang en de Gansu provincie. In januari reist hij met de minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel naar Angola en Nigeria.

De fototentoonstelling Vincent Mentzel, China en Tibet in De Bijenkorf in Den Haag wordt op 4 februari geopend door Max van der Stoel.

Van World Press Photo 1982 krijgt Mentzel een eervolle vermelding in de categorie ‘Portraits of people in the news’, met Sleeping beauty een opname van een geeuwende Alexander Haig tijdens een persconferentie van de G7 in Ottawa.

Op maandag 27 en dinsdag 28 september is Vincent Mentzel een van de juryleden voor de Zilveren Camera 1982.

Samen met onder anderen Paul Huf, Joop Swart en Ron Wunderink heeft Mentzel zitting in de jury voor de Wolkenridder Photo Competition, een wedstrijd voor KLM-medewerkers.

Mentzel ontvangt op 23 oktober in De Flint in Amersfoort de Persprijs Openbaar Vervoer – ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Transport Ondernemingen (KNVTO) en de Nederlandse Spoorwegen – voor zijn reisverslag over de Volksrepubliek Mongolië in de speciale toerisme-bijlage van NRC Handelsblad van 26 januari 1982.

Hij reist achter Peter van Dijk en Simon Rozendaal aan door Japan; de foto’s worden gepubliceerd in Japan bijvoorbeeld. Het land van de rijzende industrie en de Japanse samenleving in beeld gebracht door Vincent Mentzel (NRC Handelsblad Kortschrift nr. 28).

Hij maakt een tweede reis naar Tibet.

Samen met Catrien Ariëns en Bert Nienhuis wordt Mentzel door docent Dirk van der Spek uitgenodigd om op 11 november met studenten van de School voor de Journalisitiek te spreken over het vak.

In november besluit hij te stoppen met parlementaire fotografie, omdat hij vindt dat de band tussen fotograaf en politici te sterk is geworden.

1983

In februari reist hij met Michael Stein naar Iran om verslag te doen van de viering van de vijfde verjaardag van de Iraanse revolutie en de situatie onder Imam Khomeini.

Hij wint de tweede prijs in de categorie ‘Nature (series)’ van World Press Photo 1983 met drie foto’s van mannen die een zandbad nemen in Turpan, een oude mohammedaanse stad in het autonome gebied Xinjiang Uygur in China. De prijs wordt op 30 maart uitgereikt door premier Lubbers in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Het huwelijk van Mentzel wordt ontbonden. Hij verhuist van de Mathenesserlaan 379 te Rotterdam naar het Ungerplein 13a in Rotterdam.

In juni verslaat hij het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Polen. Samen met Hugo van Rhijn (redacteur/verslaggever van het NOS-Journaal) publiceert Mentzel De paus van Polen; reis van een politieke pelgrim.

Mentzel en ANP-redacteur Hans Buddingh’ reizen voor NRC Handelsblad met minister-president Lubbers en de minister van Buitenlandse Zaken, Hans van den Broek naar Midden-Amerika (Venezuela, Brazilië, Nicaragua en El Salvador).

Van het International Organization of Journalists krijgt Mentzel in december de onderscheiding International Master of Press Photography.

1984

Samen met Peter Martens wordt Mentzel uitgenodigd om in Los Angeles foto’s te maken voor het boek 24 Hours in the Life of Los Angeles. Hij fotografeert in een jeugdgevangenis en in Los Angeles’ motorclub The Chosen Few.

Mentzel is in februari secretaris (zonder stemrecht) van de jury van World Press Photo 1984.

Met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eegje Schoo reist hij naar Mozambique, Tanzania, Kenia, Zimbabwe en Soedan.

Hij reist met prins Claus, die in 1984 is benoemd tot inspecteur-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Eegje Schoo naar India en Pakistan. Nadat Indira Gandhi op 31 oktober 1984 is vermoord, gaat het gezelschap terug naar India voor de crematie.

J.A. Deelder en Vincent Mentzel publiceren Stadslicht, met gedichten over en foto’s van Rotterdam.

In het gebouw van de AMRO Bank op de Coolsingel in Rotterdam vindt de tentoonstelling Vincent Mentzel foto’s plaats.

Hij krijgt opdracht om portretten te maken van prins Willem Alexander, die in april 1985 achttien jaar zal worden. De foto’s zullen worden opgenomen in Renate Rubinsteins boek Alexander. Een impressie van de kroonprins bij zijn achttiende verjaardag.

1985

Het eerste exemplaar van het boek (Foto Vincent Mentzel) met een inleiding van Friso Endt wordt in paleis Noordeinde aan prins Claus aangeboden in het bijzin van Wout Woltz en H.W.E. van de Velde (hoofdredacteur en directeur) van NRC Handelsblad.

Samen met Gerard Reve verslaat hij voor NRC Handelsblad het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland van 11 tot en met 14 mei. De bijdragen van Reve en Mentzel worden later in het jaar gebundeld in de publicatie Roomse Heisa.

In het gebouw Woudenstein van de Erasmusuniversiteit, Rotterdam wordt de expositie Foto’s uit China getoond.

1986

Mentzel reist in januari mee tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix en prins Claus aan India en ook bij het aansluitende officiële bezoek aan enkele deelstaten.

1986-‘87

Vincent Mentzel speelt de rol van fotograaf in deel 84 van de televisieserie Zeg ‘ns AAA (VARA). De aflevering wordt uitgezonden op 19 januari 1987.

1987

Mentzel heeft zitting in de negenkoppige jury van World Press Photo 1987.

Op 27 oktober verschijnt een postzegel van 65 cent met een foto van het Paleis Noordeinde door Vincent Mentzel; de typografie is van Kees Nieuwenhuyzen.

In september fotografeert hij minister Van den Broek die in Warschau onder andere een ontmoeting heeft met Lech Walesa, een van de leiders van Solidarność.

In het Kasteel van Rhoon vindt de expositie Foto’s van Vincent Mentzel plaats.

Mentzel noemt 1987 het ’jaar van de automatisering’: zijn foto’s worden niet meer in een inventarisboek beschreven, maar digitaal gearchiveerd.

1988

Als bestuurslid van World Press Photo reist Mentzel naar China voor de overzichtstentoonstelling van dertig jaar persfotografie en de tentoonstelling World Press Photo 1987 in Beijing. De opening van de tentoonstelling wordt op 5 januari 1988 verricht door Ria Lubbers, echtgenote van de minister-president Ruud Lubbers, en vice-premier Wan-Li.

In maart reist Mentzel naar Suriname met een delegatie van minister Van den Broek.

In opdracht van het Medisch Comité Nederland-Vietnam fotografeert hij in maart in Vietnam; de foto’s verschijnen in de publicatie Vietnam bestaat nog.

Karel Martens ontwerpt op basis van een portret dat Mentzel in 1980 maakte van koningin Beatrix één zijde van de vijftig gulden herdenkingsmunt (ter gelegenheid van het Koning-Stadhouderjaar William & Mary). Het portret is met een computer van de Universiteit Nijmegen opgebouwd uit kleine kegeltjes, die op de munt liggen, waardoor een soort rastereffect ontstaat.

Hij reist met correspondent Frans van Hasselt naar Turkije, om in Diyarbakir en Silopi Koerdische vluchtelingenkampen te fotograferen.

1989

In januari reist hij met Piet Bukman, minister voor Ontwikkelingssamenwerking naar Noord-Jemen. Later vergezelt hij prins Claus en Bukman op hun reis naar Pakistan.

Mentzel is van half mei tot half juni in China. Wanneer op 4 juni op het Plein van de Hemelse Vrede de studentenopstand wordt neergeslagen, belt hij een verslag door naar de krant dat op de voorpagina wordt geplaatst. De foto – van een jongen die verpletterd is onder een door een tank omver gereden vrachtauto – komt te laat binnen en wordt de volgende dag alsnog geplaatst.

Als bestuurslid van World Press Photo wordt hem gevraagd lid te worden van de jury van de International Organization of Journalists, die dat jaar in Bagdad bijeenkomt.

Hij behoort tot de zeventig Nederlandse fotografen die bij het 150-jarig bestaan van de fotografie en het zeventigjarig bestaan van de KLM worden uitgenodigd om op 21 juni wereldwijd de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij in beeld te brengen voor het boek De Wereld van KLM in 24 uur. Hij fotografeert voor deze opdracht in Cairo.

1990

Op 5 september 1990 verschijnt een postzegel met als onderwerp ‘Honderd Jaar Oranjevrouwen’. Voor het portret van koningin Beatrix wordt de foto van Vincent Mentzel uit 1980 gebruikt.

1991

Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus krijgt Mentzel de opdracht om nieuwe hoffoto’s te maken. Daartoe maakt hij opnamen in paleis Huis ten Bosch, waarvan er later enkele worden geselecteerd door koningin Beatrix in samenwerking met de Rijksvoorlichtingsdienst.

Hij heeft zitting in de negenkoppige jury van World Press Photo 1991.

Samen met Hans Maarten van den Brink verslaat Mentzel de gevolgen van de Golfoorlog (Desert Storm) in Irak en Koeweit.

Hij reist naar Pakistan en India en fotografeert onder andere de crematie van de vermoorde president Rajiv Gandhi.

Tijdens het bezoek van minister Van den Broek aan Roemenië treedt Mentzel met Dick Verkijk (NOS) en Raymond van den Boogaard (NRC Handelsblad) in contact met dissidenten in Roemenië. Zij worden alle drie opgepakt en zitten een nacht vast.

1992

Mentzel verhuist van het Ungerplein naar de Heemraadssingel 291 in Rotterdam.

Hij vertrekt naar Kroatië om de onafhankelijkheidsoorlog te verslaan. Met Hans Buddingh’ reist Mentzel naar Suriname om onder andere de herdenking van de decembermoorden te fotograferen.

1993

Hij reist naar de Nederlandse mariniers die in het kader van de UNTAC-vredesmissie in 1992 in Cambodja zijn gestationeerd en gaat in mei op en neer naar Hanoi (Vietnam) wanneer prins Claus daar is voor een privébezoek.

1995

Op 2 juni 1995 opent Harry Groen de tentoonstelling Faces of China in het Golden Tulip Barbizon Centre in Amsterdam.

Mentzel vertrekt half juni naar Tanzania, wanneer prins Claus en prins Willem Alexander een bezoek afleggen aan dit land. In augustus reist Mentzel mee met het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem Alexander aan Indonesië.

Mentzel is een van de tutors van een seminar van World Press Photo, dat in Beiroet wordt gehouden.

Samen met tolk Monique Seykens reist Mentzel door Mantsjoerije (China).

1996

Mentzel is een van de tutors van een seminar van World Press Photo, dat in Beijing plaatsvindt.

Hij is lid van een jury bestaande uit Anil Ramdas, Anneke van Veen, Felix de Rooy en Willem Diepraam van de fotowedstrijd ‘Kijk op Kleur’ door Stichting Provinciaal Platform Antiracisme (SPPAR) en het Verzetsmuseum Zuid-Holland.

1996-2006

Vincent Mentzel is bestuurslid van de Stichting Fonds Anna Cornelis.

1997

Kunst Editions New York (imprint van Pablo van Dijk) gebruikt tien dirigentenportretten – gemaakt door Mentzel tussen 1977 en 1996 – voor een uitgave met een tekst van Gerard Reve ter gelegenheid van het twaalfeneenhalfjarig bestaan van JBR Organisatie-adviseurs te Zeist. Op 23 april wordt dit boek Slager Crolus koopt een oude viool in Zeist uitgereikt aan oud-premier Ruud Lubbers.

Mentzel verblijft zeven weken in Hongkong om de stad in de periode voor de handover aan China (30 juni 1997) vast te leggen.

1998

Op 3 maart wordt in het Algemeen Rijksarchief het boek Excellente foto’s. 13 Minister-presidenten te kijk door Vincent Mentzel aangeboden aan minister-president Wim Kok.

Mentzel is in november in Den Haag jurylid van de ‘Grondwetcompetitie fotografie’, een wedstrijd voor jongeren naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse grondwet.

1999-2000

Op 28 februari wordt Victorine Gemma geboren, dochter van Nancy Tulner en Vincent Mentzel. Uitgenodigd door Chinese ambassade reist Mentzel in juni naar Beijing. Vandaar maakt hij een reis door China. Foto’s van deze reis worden opgenomen in het boek ’99 Focus on China. Photos by Foreign Photographers (Beijing 2000).

Hij reist voor een tweede keer naar China om in Sjanghai te fotograferen.

Op 12 november 1999 reikt hij in het Rotterdamse Stadhuis als eenmansjury de Pendrecht cultuurprijs uit aan fimmaakster Sonia Herman Dolz.

1999-2006

Vincent Mentzel is van januari 1999 tot en met december 2006 redacteur van M, de kleurenbijlage van NRC Handelsblad.

2000

Namens World Press Photo is Mentzel lid van de internationale jury van The 5th Shanghai International Photographic Art Exhibition.

2001

Mentzel maakt op 23 januari samen met fotografe Catrien Ariëns en ambassadeur Niek Biegman deel uit van de jury voor de Verybz fotowedstrijd (voor medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken).

Samen met Floris van Luyn, freelance correspondent van NRC Handelsblad reist hij naar China om boeren uit Hebei die wegens droogte naar de steden trekken te fotograferen.

Hij reist met redacteur Joyce Roodnat naar Sicilïe om te fotograferen in Acitrezza, de plaats waar het boek van Giovanni Verga I malavoglia (1881) speelt, waar naar Luchino Visconti zijn film La terra trema (1948) heeft opgenomen.

Op 11 oktober opent Mentzel de tentoonstelling Maria Austria. Documentaire foto’s 1933-1970 in het Joods Historisch Museum.

2001-januari ‘10

Vincent Mentzel is bestuurslid van FOAM. Fotografiemuseum Amsterdam.

2002

Vincent Mentzel en Nancy Tulner treden op 2 januari in het huwelijk.

circa 2002-heden

Hij huurt een atelier op de Berkelselaan 44 in Rotterdam, waar hij de Fotostudio Vincent Mentzel vestigt.

2003

Hij reist in maart naar Brazilië, waar hij het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Máxima vastlegt. In het kader van een kunstopdracht maakt Mentzel een portret van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Het portret wordt opgehangen in de wandelgang van het stadhuis.

2004

Mentzel heeft in mei zitting in de jury van de China Folklore Photographic Association, Beijing 2004.

Samen met Carel van Hees en Patricia Steur wordt Vincent Mentzel uitgenodigd door Anja Ligtenberg om in een workshop tijdens de tentoonstelling Seeing the unseen in Las Palmas te Rotterdam met blinden en slechtzienden te werken volgens ‘de schilderen met licht methode’.

2005

In Shenzhen maakt hij in maart deel uit van een jury voor de CHIPP (China International Press Photo) contest 2004.

Op 24 april opent Vincent Mentzel de tentoonstelling De onbekende Huf in het Stedelijk Museum in Alkmaar.

Mentzels Portretten van Edward James, mecenas van Dali & Magritte is een onderdeel van de tentoonstelling Alles Dali in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Een huis dat zingt. Het Mexicaanse droomkasteel van Edward James, mecenas van Salvador Dali en René Margritte, met foto’s van Mentzel en teksten van Gerrit Komrij, Rob Bartlema en Arjen Ribbens. Jan Riezenkamp, oud wethouder van Rotterdam, schenkt twee foto’s uit de serie over Edward James aan Museum Boijmans Van Beuningen.

2006

Op 16 februari treden Vincent Icke en Vincent Mentzel in debat in het Vlaams Nederlands Huis de Buren in Brussel.

Mentzel is in maart jurylid van de CHIPP contest 2005 in Shenzhen, China.

Mentzel start op 5 juli op verzoek van de hoofdredactie een weblog op de site van NRC Handelsblad.

Vincent Mentzel ontvangt de Impact portret prijs.

Naar een idee van Wim Pijbes, directeur van de Kunsthal, maakt Mentzel foto’s op Zestienhoven, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de luchthaven. Op 6 juli opent H.J.A. Hofland in de Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling ‘De mens achter de luchthaven’ . Fotoportretten van Vincent Mentzel. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie met een tekst van H.J.A. Hofland.

2006-‘09

In 2006 spreken de directeur van het Rijksmuseum Ronald de Leeuw en Peter Sigmond, directeur Collecties van het Rijksmuseum met Mentzel in verband met een mogelijke verwerving van zijn werk voor het Nationale Museum voor Kunst en Geschiedenis.

In september 2008 maakt Wim Pijbes, de (nieuwe) directeur van het Rijksmuseum bekend dat het museum foto’s van Mentzel zal verwerven, onder andere omdat het Rijksmuseum zich volgens hem met Mentzels portretten beter zal kunnen profileren als Nationale Portretgalerij.

Op donderdag 9 juli 2009 verhuist het dia- en negatievenarchief van het huis van Mentzel naar een depot in Amsterdam, waar het tijdelijk opgeslagen wordt totdat duidelijk is welke instelling het archief gaat beheren.

2007

Mentzel wordt door burgemeester Opstelten van Rotterdam benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn inzet voor de fotografie en jarenlange bestuurslidmaatschappen van World Press Photo, de Stichting Fonds Anna Cornelis en FOAM.

Op 2 juni opent minister van Staat, Ruud Lubbers, in de Zeeuwse Rozentuin in Kats een buitententoonstelling van Vincent Mentzel (foto’s van Mongolië) en Klaas Gubbels (beelden).

Mentzel krijgt op 6 juni de Grote Paul Award 2007 uitgereikt door Peter Rehwinkel, de burgemeester van Naarden. Het is een prijs ingesteld door de Stichting PhotoDigitale voor de fotograaf die blijkens een enquête onder ruim 1400 vakgenoten het meest tot de verbeelding spreekt.

Tijdens de ‘Big Party’ ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Big Brothers Big Sisters of Rotterdam (een stichting die zich inzet voor Rotterdamse kinderen die een mentor kunnen gebruiken) kan men op 14 september 2007 bij de loterij een ‘Big Picture’ winnen: een portret dat door Vincent Mentzel zal worden gemaakt.

2008

Op 6 juni opent Mentzel in FOAM de tentoonstelling van Gina Kranendonk Do me a garden, please!

2009

In het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen verricht Birgit Donker, hoofdredacteur NRC Handelsblad, op 20 maart de opening van Beelden voor de krant. Foto’s van Vincent Mentzel. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig uitgave met een inleiding van Hans Rooseboom.

Mentzel maakt in oktober met Hieke Jippes een reportage voor NRC Weekblad in Mexico over de verkoop van het zelfdodingsmiddel Nembutal. Ook reist hij voor NRC Weekblad naar de Filippijnen waar hij de achterblijvende families van arbeidsmigranten fotografeert.

In opdracht van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam fotografeert hij in Lebak (Indonesië) voor een Multatuli tentoonstelling.

2010

Tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera op 24 januari wordt Vincent Mentzel als speciale gast geïnterviewd door Wilfried de Jong.

Mentzel fotografeert op 13 april – in de Witte Eetzaal op Huis ten Bosch en in de tuin – koningin Beatrix voor het nieuwe staatsieportret. Uit de serie worden uiteindelijk drie portretten gekozen.

Op 29 mei opent Vincent Mentzel in de Kunsthal te Rotterdam de tentoonstelling Het onverbiddelijke moment. Op bezoek bij Plasterk.

Ter gelegenheid van het feit dat Mentzel met pensioen gaat, verschijnen er in de periode 10 juli tot en met 22 augustus in zeven bijlagen Zomer &cetera van NRC Handelsblad steeds vier pagina’s met foto’s en commentaar van Mentzel. Voor deze pagina’s krijgt de krant in november een European Newspaper Award.

Prins Constantijn opent op 16 september de tentoonstelling Kunst voor de camera. Fotografie van Vincent Mentzel in galerie Borzo te Amsterdam. Bij deze tentoonstelling verschijnt een speciale krant op tabloid-formaat met daarin de pagina’s die in de bijlage Zomer &cetera zijn verschenen.

De Kunsthal publiceert Antony Gormley. Another time II. Event horizon, met foto’s van Vincent Mentzel.

Op 1 oktober organiseert NRC Handelsblad/nrc.next in samenwerking met het Rijksmuseum een afscheidsreceptie voor Mentzel in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Mentzel opent op 16 december in FOAM de tentoonstelling W. Eugene Smith. More Real than Reality.

Op 31 december wordt contractueel vastgelegd dat het Rijksmuseum circa 2800 afdrukken van Vincent Mentzel koopt.

2011

Met het geld van de verwerving van zijn foto’s door het Rijksmuseum wordt op 12 januari de Stichting Vincent Mentzel Fonds opgericht. In het bestuur nemen – naast Mentzel – Nicole Robbers en Peter Vandermeersch, respectievelijk fotoredacteur en hoofdredacteur bij NRC Handelsblad zitting. Het doel van de stichting is om journalistieke opdrachten te verlenen aan jonge veelbelovende fotografen.

Van 5 maart tot en met 19 juni hangt in de Kunsthal in Rotterdam de expositie Het oog van Nederland. foto Vincent Mentzel, dat een overzicht van zijn werk laat zien. De tentoonstelling wordt geopend met toespraken van Ruud Lubbers en Loes Luca. Van wethouder Korrie Louwes krijgt hij de Erasmusspeld, een prijs die wordt toegekend aan hen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor Rotterdam. Een speciale uitgave van NRC Handelsblad op tabloid-formaat begeleidt de expositie. Bij de expositie verschijnt het door Irma Boom vormgegeven boek Foto Vincent Mentzel, met teksten van Geert Mak en H.J.A. Hofland. Boom heeft vier portretten – Koningin Beatrix (1980), Dennis Hopper (1991), Rosetta Crisafi (1966) en een Chinese man die het Volksdagblad leest (1978) – voor vier verschillende omslagen gekozen. Na een eerste oplage van 2500 exemplaren volgt een tweede en derde van elk 1750 exemplaren. Na de opening is Mentzel gast in diverse radio- en tv-programma’s zoals De Wereld Draait Door en Kunststof TV om over de tentoonstelling en het boek te praten.

Op 10 mei opent Mentzel in de Affiche Galerij in Den Haag de tentoonstelling ‘van Grote waarde – iconen van de post’.

Tijdens de Schildersweek in Domburg – van 29 mei tot en met 4 juni – met als thema In het Licht van Walcheren, maakt Mentzel foto’s met de Hipstamatic app van de iPhone.

In een tentoonstelling die het fonds BKVK samenstelt voor de Beijing International Book Fair (BIBF), die opent op 31 augustus en voor de 1st Beijing International Design Triennial, die opent op 28 september wordt het boek Foto Vincent Mentzel opgenomen.

Mentzel ontvangt een uitnodiging voor een aanstelling van drie maanden vanaf september als CP@TUD (Cultural Professor at TU Delft).

Hij is in opdracht van DIEP, Erfgoedcentrum Dordrecht curator van een tentoonstelling over de Dordtse persfotograaf Ad Molendijk, die in 2012 te zien zal zijn.

Beschouwing

Mentzel heeft niet een formele opleiding als fotograaf gehad. Wel heeft hij na de middelbare school een aantal jaren op de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten rondgelopen. Zoals op zo veel academies was het eerste jaar gestoeld op het onderwijs aan het Bauhaus. Mentzel leerde omgaan met vorm en kleur en aandacht te hebben voor details. Daarna koos hij de richting Binnenhuisarchitectuur. Door vrienden hing hij echter meer rond op de afdeling Reclame en raakte hij gefascineerd door de fotografie die daar werd beoefend. Uiteindelijk is hij na een conflict met Pierre Janssen, directeur van de Academie, over het feit dat hij te weinig vakken had afgerond, gestopt.

Hij was ondertussen chauffeur en assistent geworden van een industrieel fotograaf die geen rijbewijs had. Door bemiddeling van de acteur Robert de Vries, de vader van een vriendin, kwam hij – voor vijfentwintig gulden in de week – als assistent van Maria Austria, dé theaterfotografe in Nederland, te werken. Hij deed werkzaamheden in haar donkere kamer in Amsterdam, archiveerde negatieven, contacten en afdrukken en ruimde op. Soms mocht hij als hulpje mee naar bijvoorbeeld voorstellingen van het Holland Festival. Terwijl hij naast haar stond om filmpjes te verwisselen, camera’s aan te geven, of lampen te verslepen, had hij alle gelegenheid om de ‘kunst af te kijken’. Hij zag hoe zij zich voorbereidde op een voorstelling en zag welke standpunten zij koos in de zaal of op de bühne, hoe ze met acteurs omging en soms zelf een toneelbeeld ensceneerde en op welke momenten ze opnamen maakte. Daardoor leerde hij kijken. ’s Avonds moest Vincent Mentzel de films ontwikkelen en contacten afdrukken. Vervolgens kon hij dan zien hoe Maria Austria haar keuze maakte voor de foto’s, die ’s nachts nog langs de krantenredacties moesten worden gebracht.

In veel interviews benadrukt Mentzel dat hij erg door Austria’s manier van omgaan met een onderwerp is geïnspireerd en dat hij er veel geleerd heeft, maar dat het een harde leerschool was. Vaak gaf zij hem te kennen dat het niet goed was en dat hij nog veel te leren had. Dan had hij naar een voorbeeld van haar tientallen afdrukken gemaakt, maar kreeg hij te horen dat hij opnieuw moest beginnen, terwijl Austria zijn stapel demonstratief in de prullenbak gooide. Zelf gebruikte ze haar handen en het licht van de vergrotingskoker om zware zwart-fluwelige foto’s te krijgen en zo moest Mentzel ze ook drukken. Ook leerde hij het adagium van de GKf-fotografen uit de eerste decennia: een opname moet zo gemaakt zijn, dat het hele negatief benut kan worden en dat je niets hoeft af te snijden. Mentzel heeft het werken bij Maria Austria anderhalf jaar volgehouden, maar is er mee opgehouden omdat de karakters te veel botsten.

Daarnaast zijn vriendschappen met twee andere GKf-fotografen – Ed van der Elsken en Paul Huf – belangrijk geweest voor zijn vorming. Over Van der Elskens fotografie zegt hij bijvoorbeeld: “Ed hield niet met opzet zijn camera scheef, maar probeerde zo gewoon het gehele beeld in zijn frame te krijgen. “Als het niet past, moet je het passend maken en niet achteruit gaan lopen”, zei hij dan. Dat probeerde ik ook”. Hij had bewondering voor de foto’s die Van der Elsken maakte van jazz-musici en beoefende zelf het genre ook met verve.

In het werk van Paul Huf bewonderde hij de allure, het vakmanschap en de geheel eigen stijl. Ofschoon Mentzel brutaler en misschien ook jovialer is dan Huf, is er een overeenkomst in het omgaan van beide fotografen met hun zitters. Die worden altijd met egards behandeld en in zekere zin op een voetstuk geplaatst. Een verschil is dat Huf meestal ‘glamourportretten’ in het atelier maakte en dat Mentzel de mensen in hun eigen omgeving fotografeert.

In de jaren zeventig is het contact met John Morris zeer vormend geweest. Deze picture-editor van de New York Times distribueerde foto’s van Mentzel in het buitenland. Morris was een kritische fotoredacteur van wie Mentzel tijdens zijn bezoeken in New York te horen kreeg waarom hij zijn foto’s goed of slecht vond.

Nadat hij eind 1968 ontslag genomen had bij Maria Austria, kocht hij met geleend geld een tweedehands Nikon F camera en vestigde zich als zelfstandig fotograaf in Rotterdam. Hij fotografeerde gebeurtenissen in de stad en probeerde zijn opnamen aan een van de vele kranten die Nederland in die tijd rijk was (en waar hij door zijn werk bij Maria Austria nog contacten had) te verkopen. Zo maakte hij tijdens de voetbalwedstrijd Feijenoord-Ajax in de Kuip op 3 november 1969 een opname van supporters: ernstig kijkende bedaagde jongemannen, gekleed in overhemd met stropdas. Slechts doordat een jongen een flesje Oranjeboom (een Rotterdamse brouwerij) in zijn handen heeft, is hij te herkennen als aanhanger van een club waarvan de naam toen nog als Feijenoord werd geschreven. Ook maakte hij reportages, zoals in juli 1972 in Belfast na Bloody Friday, een serie die onder andere in het NRC Handelsblad geplaatst werd. In augustus 1972 fotografeerde hij de rellen tegen gastarbeiders in de Afrikaanderbuurt in Rotterdam. Via Rob de Vries fotografeerde hij onder andere bij het Nieuw Rotterdams Toneel. Ook maakte hij in die eerste jaren al portretten van schrijvers en musici: Gerard van het Reve in Greonterp (Friesland), Bertus Aafjes, saxofonist Ben Webster in de jazzclub B14 in Rotterdam en Sarah Vaughan rustend tussen twee optredens in De Doelen in Rotterdam. Als een foto van Mentzel geplaatst werd, had hij – opvallend, in een tijd dat dagbladen nog nauwelijks de naam van een fotograaf vermeldden – bedongen dat er onder elke opname ‘Foto Vincent Mentzel’ diende te staan. De foto van Vaughan was een van zijn eerste foto’s die – op 10 november 1969 in Het Vrije Volk – gepubliceerd werd.

Om een vast inkomen te hebben ging hij ’s avonds van 20.00 tot 01.00 uur bij de Nederlandse Dagbladunie in de Witte de Withstraat in Rotterdam werken. Daar moest hij met de cicerolat de verkleinings- of vergrotingsfactor van foto’s die binnenkwamen voor Het Algemeen Dagblad en de Nieuwe Rotterdamsche Courant berekenen en de foto met de gegevens naar de cliché-afdeling sturen. Ook verrichtte hij werkzaamheden in de donkere kamer voor de freelance fotografen van Het Algemeen Dagblad.

Het NRC Handelsblad (in 1970 ontstaan na de fusie van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en de Amsterdamse krant Algemeen Handelsblad) die Mentzels foto’s soms plaatste, was in het begin allerminst een krant waarin fotografie een belangrijke rol speelde. Niet alleen stonden er weinig foto’s in de krant, maar de opnamen waren ook nog eens ondergeschikt aan de opmaak. Zo werd de nu beroemde foto van Den Uyl op een verkiezingsbijeenkomst in Apeldoorn op 7 november 1972 over twee kolommen geplaatst, waarbij er een staande uitsnede van de opname was gemaakt: alleen het hoofd met daarvoor de opgeheven vinger was zichtbaar. Toen de opname vervolgens een paar maanden later tot ‘Beste Nederlandse Persfoto’ bij World Press Photo 1973 werd gekozen en in veel kranten verscheen, was dat een uitsnede in liggend formaat, waarbij er rechts nog vaag een man zichtbaar is. Bij nadere beschouwing van het hele negatief blijkt dat Mentzel een standpunt had gekozen, waardoor Den Uyl zijn eigen portret op het verkiezingsaffiche van de PvdA – dat achter hem hangt – afdekt en alleen het gezicht van de partijvoorzitter André van der Louw op het affiche nog zichtbaar is.

Uiteindelijk is het wel deze in eerste instantie door de krant verminkte foto van Den Uyl die Mentzel in september 1973 een vaste aanstelling bij het NRC Handelsblad bezorgde. Onder elke foto kwam voortaan te staan ‘Foto NRC Handelsblad/Vincent Mentzel’. Het dienstverband bij de krant heeft hij tot zijn pensioen in 2010 behouden. Sinds Friso Endt hem in 1984 in het boek (Foto Vincent Mentzel) ‘staffotograaf van het NRC’ noemt, wordt hij consequent in catalogi, kritieken en interviews met deze ‘eretitel’ vermeld. Mentzel was de enige fotograaf in vaste dienst bij de krant; fotografen als Leo van Velzen, Ton Poortvliet, Freddy Rikken, Bert Verhoeff en vele anderen hebben hun opnamen altijd als freelance fotografen geleverd aan het NRC Handelsblad.

Voor het dagblad maakte hij foto’s in het parlement, portretten van kunstenaars, schrijvers, musici en andere personen die in het nieuws waren, maar ook kleine onderwerpen als bijvoorbeeld ‘postbode in de Biesbosch’ legde hij vast. In opdracht van de krant vervaardigde hij ook veel reportages, wanneer hij meereisde met bewindslieden of leden van het Koninklijk Huis naar het buitenland. Op andere momenten werd hij naar brandhaarden in de wereldpolitiek gestuurd: Portugal na de Anjerrevolutie in 1974, Libanon tijdens de vredesmissie van Nederlandse soldaten in 1979, naar Iran onder Imam Khomeini, in 1984 naar India, in 1991 naar Koeweit en Irak en in 1992 naar Kroatië.

Het versturen van nieuwsfoto’s uit het buitenland naar het NRC Handelsblad was tot eind jaren tachtig een complexe logistieke operatie, die soms dagen kon duren. Mentzel moest naar een persbureau als Reuters, UPI of AP gaan, waar zendapparatuur stond voor de zogenaamde telefoto’s. Via de telefoon werden, wanneer er in Nederland iemand achter een ontvanger klaar stond, gescande foto’s met een korte tekst via lichtsignalen overgeseind op dun fotopapier. In Rotterdam moest de foto dan in de donkere kamer ontwikkeld worden. Wanneer op 4 juni 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing de studentenopstand wordt neergeslagen, seint hij foto’s naar de krant, maar die komen te laat aan. Een door hem geschreven verslag bereikt de krant wel op tijd en wordt op de voorpagina geplaatst. De volgende dag wordt alsnog Mentzels – gruwelijke – foto van een jongen, verpletterd onder een vrachtauto, die door een tank omver is geduwd, geplaatst. Bij het verzenden van foto’s over grote afstanden ging er veel van de beeldkwaliteit verloren. Daarom probeerde hij, wanneer er minder haast was, een KLM-piloot of stewardess te overreden een envelop met onbelichte films mee te nemen, die dan op de krant werden afgewerkt.

In de zevenendertig jaar dat Mentzel in dienst van de krant was, heeft hij het NRC Handelsblad zien groeien van een dagblad dat sporadisch foto’s plaatste tot een krant die in de jaren zeventig en tachtig toonaangevend werd met betrekking tot het gebruik van fotografie, ondanks het feit dat de druktechniek en de papierkwaliteit niet optimaal waren voor foto’s.

Vormgevers als Willem van Zoetendaal en Kees Endenburg hebben een tijd hun stempel kunnen drukken op grote aandacht voor beeld in de krant. Een aantal malen per jaar kreeg Mentzel zelfs de gelegenheid een hele fotopagina te maken of kon er een foto over acht kolommen op de achterpagina gebracht worden. Toch klinkt in veel interviews met Mentzel door, dat er altijd een strijd tussen tekst- en fotoredacteuren is blijven bestaan om ruimte in de krant en dat het beeld dan vaak de sluitpost werd. Het was bepalend of eindredacteuren een gevoel voor fotografie hadden. Mentzel noemt als voorbeeld de uitspraak “Een krant maak je met beeld” van Joost van der Vaart, die in 1996 een korte periode (waarnemend) hoofdredacteur was. De techniek is aan het eind van de jaren negentig met sprongen vooruitgegaan en de krant ging zelfs op full colour over. Er werden hogere eisen gesteld aan scherpte en belichting van foto’s omdat door verbeterde drukkwaliteit die ook zichtbaar werden. Alle foto’s moesten nu in kleur aangeleverd worden en zwart-wit foto’s werden eerder een uitzondering dan een regel in de krant. In de zaterdagbijlage M en later in het NRC weekblad werd ruimte aan reportages gegeven. Van 1999 tot 2006 heeft Mentzel de fotoredactie van het magazine M gedaan. Hij zag het tijdschrift als een kweekvijver voor jonge fotografen. Ook bij M bleek het echter moeilijk om zich staande te houden tegenover de ‘lettercollega’s’. Het was de bedoeling dat de verhouding tekst en beeld gelijk zou zijn. Toen daar niet meer aan vastgehouden werd, is hij uit de redactie gestapt.

Het is altijd Mentzels credo geweest dat de krant voldoende plaats voor de fotografie moest inruimen omdat fotografie getuige is van (wereld)gebeurtenissen en laat zien wat vaak niet in woorden te vatten is en daarmee een tijdsbestek registreert. Een opname kan volgens hem een journalistieke foto worden genoemd wanneer deze in één oogopslag het nieuws weergeeft. Er moet duidelijk op te zien zijn wat er zich afspeelt. Wel behoudt hij zich het recht voor om commentaar in zijn foto’s te leggen. De uitsnede van zijn foto’s liet hij over aan de verantwoordelijke vormgever. Hij leverde staand en liggend aan, de vormgever en de eindredacteur van de krant mochten dan kiezen.

Het is het lot van een fotograaf in vaste dienst dat veel foto’s die hij maakt niet gebruikt worden in de krant waaraan hij verbonden is. Het NRC Handelsblad was echter altijd zo liberaal dat Mentzel zijn foto’s ook mocht verkopen aan niet concurrerende media, zoals week- en maandbladen, aan kranten in het buitenland en aan uitgevers. Ook was er de afspraak dat Mentzel zijn foto’s bij het agentschap Hollandse Hoogte mocht onderbrengen.

Mentzel komt uit een gezin dat een vrijzinnig-protestantse traditie combineerde met sociaal-democratisch gedachtegoed: zijn vader was dominee en zijn moeder was actief in de Partij van de Arbeid (PvdA), eerst als gemeenteraadslid in Dordrecht en later als lid van de Culturele Raad van die stad. Zelf was Mentzel ook jarenlang lid van de PvdA. Als freelance fotograaf volgde hij in het verkiezingsjaar 1972 al de campagne van de PvdA.

Toen hij in vaste dienst kwam bij het NRC Handelsblad en hem werd gevraagd om in eerste instantie eens per week een foto in het parlement te maken kon hij zijn politieke interesse in beeld omzetten. Het politieke spel greep hem al snel zozeer dat hij meer dan tien jaar vele dagen, maar ook vele nachten op het Binnenhof aanwezig was als parlementair fotograaf. Foto’s (en andere journalistieke berichten) werden meegegeven met zogenaamde ‘treinpost’: voorzien van een speciale postzegel werd een film of tekst naar Rotterdam gebracht, waarna een koerier het materiaal bij de krant bezorgde. Ook kwam het voor dat Mentzel zelf de film naar Rotterdam bracht – fileproblemen waren er nog niet – om een aantal foto’s af te drukken en rond één uur ‘s middags bij de eindredacteur in te leveren; net een half uur voor het tijdstip dat de krant altijd moest ‘zakken’ (de clichés naar de drukpersen in de kelder gingen). Vervolgens keerde hij dan weer naar het Binnenhof terug. Anders dan voor freelance-fotografen waren deze lange dagen in het parlement voor hem mogelijk omdat hij in vaste dienst was en niet per opname betaald werd.

Het was niet zijn doel om slechts een aantal portretten van bewindslieden en Kamerleden voor de krant te maken; hij wilde de essentie van een debat vastleggen en ook de sfeer -tegenstellingen, somberheid, woede, vrolijkheid – vangen. Hij geloofde daarbij heilig in Cartier Bressons ‘beslissende moment’. Hij keek, luisterde en wachtte, slenterde langs de banken in de Kamer en stond voortdurend met de camera in de aanslag terwijl hij de debatten en begrotingsbehandelingen meestal van begin tot einde volgde, tot uiteindelijk in één beeld de spanning van de politieke verhoudingen weergegeven kon worden.

Veel van zijn opnamen maakte hij met een 20 mm groothoeklens, waardoor de foto niet zozeer het optreden van één politicus liet zien, maar vooral ook de interactie met de Kamer. In De Revisor beschrijft hij bijvoorbeeld zijn foto van Lubbers tussen een groep lachende CDAers en hij vestigt er de aandacht op dat deze fractie in tegenstelling tot andere fracties vaak als één man vrolijk of bedroefd was. Deze en andere parlementaire foto’s laten tevens zien dat Mentzel in die tijd door contrastrijk af te drukken en door ‘tegenhouden’ en ‘doordrukken’ een zekere dramatiek in het beeld legde. Volgens hem konden en mochten foto’s – net als een geschreven artikel – opiniërend zijn, dus commentaar leveren. Toen hij vond dat minister Vorrink, tijdens het Rijndebat met onvoldoende kennis een ongeïnteresseerde maar ook bijna lege zaal toesprak, heeft hij de Kamer door ‘doordrukken’ somberder gemaakt en de minister juist wat ‘tegengehouden’ om haar geïsoleerde positie te benadrukken.

Vanaf 1975 waren er voor het fotograferen richtlijnen van de Afdeling Voorlichting van kracht: houders van een ‘blauwe badge’ hadden toegang tot veel ruimten in het Tweede Kamergebouw en mochten ook bijna overal fotograferen. Zo maakte Mentzel bijvoorbeeld in december 1976 een foto van Den Uyl die in het trappenhuis in een hoek staat te overleggen met Ed van Thijn. Doordat de foto van een afstand met de groothoeklens is genomen lijkt het of de twee heren alleen in het gebouw zijn en een groot geheim delen. Ook in de zaal mochten opnamen gemaakt worden van parlementariërs en kabinet, zolang de fotografen maar geen statief gebruikten en niet het zicht van bewindslieden en de voorzitter op de sprekers hinderden. Er was één plek waar de dop op de lens moest blijven. Groene gordijnen scheidden de zittingszaal af van de toegang ertoe: hier werd gerookt en werden onderonsjes gehouden. Op 18 november 1981 vroeg Theo Joekes (VVD) het Presidium van de Tweede Kamer om Vincent Mentzel te berispen omdat in het NRC Handelsblad van die dag foto’s hadden gestaan die achter het ‘linkergordijn’ waren gemaakt. Op één foto van Mentzel was achter het gordijn onder andere een D66-lid van de Eerste Kamer te zien, die volgens de mores van de Tweede kamer daar niet hoorde te staan en op de voorpagina van dezelfde krant was te zien hoe de PvdA-fractievoorzitter Meijer achter het gordijn zijn minister uitleg geeft over een motie van de fractie tegen het kabinetsplan van plaatsing van kernwapens. “Zelfs Kamerleden hebben recht op een professioneel-persoonlijke levenssfeer”, zo stelde Joekes. Opvallend is dat een van de argumenten voor een berisping was, dat de foto’s in het NRC, gezien de ‘status van Mentzel’, een precedentwerking konden hebben.

Uit een onderzoek van Addy Kaiser over de relatie tussen journalisten en parlementariërs (1985) bleek dat alle ondervraagden het NRC Handelsblad lazen. Men kan dus stellen dat politici in die tijd de foto’s van Mentzel kenden. Dat betekende ook dat veel bewindslieden en kamerleden anticipeerden op een mogelijke plaatsing van een foto op de voorpagina van het NRC Handelsblad. Mentzel heeft de parlementaire fotografie daarom vaak vergeleken met theaterfotografie. Politici werden zich in de jaren zeventig steeds meer bewust van de macht van het beeld en wanneer er een foto- of televisiecamera in de buurt kwam probeerden zij door houding, gebaar en mimiek een interessant ‘toneelbeeld’ probeerden te creëren. Hij zag dit verschijnsel met name bij ministers en staatsecretarissen omdat die alleen naar de Kamer kwamen ‘om op te treden’. In Mentzels visie was politiek ook theater en speelde elke politicus in de Tweede Kamer een rol. In een interview met Matt Dings in 1982 zegt Mentzel “Ik denk ook wel eens: ik moest er eigenlijk maar mee ophouden. Politici zijn heel erg op de media gaan spelen. Onder invloed van de televisie is de fotografie pas de laatste vijf jaar hevig in de politiek binnengedrongen en de fotografen zijn en masse van de voetbalstadions naar het parlement getrokken, omdat daar handel valt te maken. Sindsdien worden er hele shows opgevoerd. Politici weten: als ik ga liggen krijg ik een driekolommer, ga ik op m’n handen staan wordt het wel een grote staande plaat.” Dat illustreerde hij in een foto die hij op 12 oktober 1981 maakte: Hans Wiegel, omringd door een aantal fotografen, zet zijn handen parmantig in de zij terwijl hij het kabinet uitdagend meedeelt dat het uitblijven van de regeringsverklaring van Van Agt II een ‘beschamende vertoning’ is. Achter de regeringstafel lijkt Kamervoorzitter Dolman meer oog te hebben voor de fotografen dan voor Wiegel. De volgende dag werd de foto samen met drie andere opnamen in de krant geplaatst, met alleen een korte tekst. In dit geval kregen de foto’s van de eindredactie alle credits en werd het niet nodig gevonden om ook nog een commentaar van een journalist op te nemen. Dat het rollenspel buiten de Kamer ophield en dat politici daar soms heel anders met ‘tegenstanders’ omgingen heeft Mentzel ook in beeld gebracht. Sommige politici kende hij heel goed bijvoorbeeld door dat hij met hen mee op buitenlandse reizen was geweest. Daardoor kon hij hen ook achter de schermen fotograferen. Een beroemd voorbeeld is een foto van de slapende minister van Buitenlandse Zaken Van der Klaauw in het regeringstoestel, de Fokker F28 PH-PBX.

In de jaren tachtig werd Mentzel zich ervan bewust dat hij al bijna tien jaar in de Tweede Kamer rondliep en dat hij door vriendschappen met politici de noodzakelijke afstand had verloren. In 1982 nam hij dan ook het besluit om met parlementaire fotografie te stoppen. In verschillende interviews heeft hij verteld dat één moment bij hem definitief het besef heeft gebracht dat hij te lang in het Parlement heeft gewerkt: al pratend met de nieuwe premier Ruud Lubbers, die met de regeringsverklaring onder zijn arm over het verlaten Binnenhof liep, zonder dat Mentzel bedacht om een foto te maken. Dat was voor hem het bewijs dat er teveel gewenning was opgetreden. Een jaar later maakte hij echter nog wel foto’s van het zogenaamde RSV-debat.

Achteraf zegt Mentzel dat volgens hem parlementaire fotografie vroeger bevredigender was, omdat je als fotograaf meer mocht en omdat de uitersten in de politiek groter waren. Die uitersten waren er misschien ook de oorzaak van dat zijn foto’s onder Amsterdamse fotografen soms niet links genoeg gevonden werden: hij werkte immers bij een liberale krant.

Mentzel heeft voor de krant vele portretten gemaakt: staatslieden en ambassadeurs, kunstenaars en schrijver, jazzmusici en dirigenten, professoren en studenten en vertegenwoordigers van vele andere beroepen verschenen voor zijn camera. Sommigen van hen hadden voordat Mentzel bij hen aanbelde een geijkt beeld voor zich van hoe zij geportretteerd wilden worden. Al in 1988 zegt Mentzel in een interview dat, omdat zijn foto’s bekend zijn en voor een krant gemaakt worden, men vaak denkt dat hij in een paar minuten klaar is. Vormgeefster Irma Boom heeft in het boek Foto Vincent Mentzel heel veel portretten opgenomen en een ordening aangebracht die niet op jaar of thema is gebaseerd, maar op beeldrijm. Er lijkt daardoor een zekere constante aanwezig te zijn hoe zitters door Mentzel worden gefotografeerd: spelend met brillen, gesticulerend met handen of grote gebaren makend met armen. In werkelijkheid besteedt Mentzel er juist veel tijd aan om in de huid van de geportretteerde te kruipen en uit te vinden waarom iemand zich op een bepaalde manier manifesteert. Dat geldt voor hem nog eens in versterkte mate bij kunstenaars: hij wil – voor zover dat mogelijk is – uitvinden waarom iemand op een bepaalde manier schrijft, schildert of sculptuur maakt. Bij portretten van politici bewaart hij in het algemeen een ruimere, meer kritische afstand. De meeste zitters probeert hij zo natuurlijk mogelijk te fotograferen bij bestaand licht. Bij anderen kiest hij voor zeer nadrukkelijke poses, zoals bij een foto van Herman Koch die liggend op zijn buik in het gras nog net een been omhoog steekt of bij de opname van de kunstenaar Ger van Elk die springend voor een wand in Boijmans Van Beuningen wordt vastgelegd.

Sinds hij in 1977 met prinses Beatrix en prins Claus meereisde naar China was er een zekere band tussen hem en het koningshuis ontstaan. Mentzel had met name een goed contact met prins Claus die zelf ook met veel passie fotografeerde. Toen bleek dat hij hun vertrouwen niet beschaamd had, werd hij verschillende malen uitverkozen om foto’s van leden van de koninklijke familie te maken. De titel ‘staffotograaf van NRC Handelsblad’ werd dan ook door sommigen omgezet in ‘hoffotograaf van NRC Handelsblad ‘. De foto’s, die elke Nederlander – onbewust – kent zijn de twee portretten die ten grondslag liggen aan de nieuwe munt en de nieuwe postzegel, die in 1980 na de kroning van koningin Beatrix gemaakt moesten worden. In opdracht van de Dienst Esthetische Vormgeving van de PTT maakte hij op 14 november 1980 op kasteel Drakensteyn een aantal portretten van de koningin. Vier kunstenaars en vormgevers – Jaap Drupsteen, Walter Nikkels, Marte Röling en Peter Struycken – mochten die portretten gebruiken voor een schetsontwerp, waarbij zij volgens de opdracht de portretten “mogen wijzigen of als aanleiding voor een zelf uitgevoerd portret mogen toepassen”. Het uiteindelijke portret voor de permanente postzegel moest tijdloos zijn. Struyckens ontwerp met een glimlachende koningin werd uiteindelijk uitgekozen, onder meer omdat hij zijn ontwerp digitaal had gemaakt, dat als techniek ‘van deze tijd’ werd beschouwd. Met behulp van de computer van de afdeling Patroonherkenning van de Technische Hogeschool Delft was het portret opgebouwd uit punten met variërende afstand. De punten dienden tevens als raster voor het koperdiepdrukprocedé.

Overigens is het portret van de koningin dat Mentzel in 2011 voor het eerst toonde als een van de omslagen van zijn boek Foto Vincent Mentzel waarbij de lach van de koningin meer is dan een glimlach, eveneens tijdens de sessie op Drakensteyn gemaakt.

In december 1980 maakte hij tijdens een poseersessie met de koningin voor acht kunstenaars in het paleis aan het Lange Voorhout een aantal portretten en profil ter voorbereiding van een nieuwe Nederlandse munt. Uit de schetsontwerpen werd die van Bruno Ninaber van Eyben gekozen. Ninaber van Eyben gebruikte als uitgangspunt voor zijn uiteindelijk ontwerp een portret en profil dat Mentzel maakte, waarbij hij de lijnen van het kapsel nadrukkelijker profileerde.

In 1984 werd Vincent Mentzel verkozen om portretten te maken voor een boek van Renate Rubinstein dat ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van prins Willem Alexander zou worden uitgegeven. Mentzel organiseerde zelf een aantal bezoeken voor de prins zoals als een boottocht in de Rotterdamse haven en een rondleiding in Museum Boijmans Van Beuningen, waarbij hij portretten van de prins maakte. Ook kreeg hij de gelegenheid om in het privévertrek van de prins te fotografen, hem vast te leggen met zijn broers en portretten te maken van de hele familie. Op de tentoonstelling in 2011 in de Kunsthal toonde Mentzel voor het eerst een van de meer intieme foto’s van deze sessies waarop men koningin Beatrix ziet, die – terwijl zij moet wachten – op een traptrede een stuk doorneemt; haar hond kijkt toe.

In opdracht van de krant heeft Mentzel in bijna alle naties gefotografeerd. Het land dat de meeste indruk op hem heeft gemaakt en waar hij zestien maal naar toe is geweest is China, hoewel hij er volgens zeggen een haat-liefde verhouding mee heeft. In de jaren zeventig ging bijna niemand – met uitzondering van ‘fellow-travellers’- naar China. Na de jaren van de Culturele Revolutie begon het land zich aarzelend open te stellen voor Westerse bezoekers na het bezoek van president Nixon in 1972. In november 1973 reisde een handelsdelegatie van de minister van Economische Zaken Ruud Lubbers door China. Mentzel die dan net twee maanden bij het NRC Handelsblad werkt, kreeg de gelegenheid als enige Nederlandse fotograaf mee te gaan. Over zijn eerste confrontatie met het land zei hij in een interview in 1979: “Als je dan ineens dat land binnenkomt, denk je dat je op de maan landt. Alles blijkt anders. Het ruikt anders. Het licht is anders. Ander blauw, ander rood. (…) Je logeert in die immense hotels, die nog door de Russen zijn gebouwd. Je paspoort is ingeleverd. Niets kan je meer gebeuren. Alles wat je overkomt is meegenomen. Je krijgt een soort gelatenheid over je. Je gaat ook heel rustig eten. In een ander land heb je altijd haast, want je moet nog zoveel zien. Maar hier weet je, het komt allemaal wel. Niet eerder en niet later”. Er was inderdaad een strak georganiseerd en gecontroleerd schema met toegewezen gidsen, dat echter niet altijd gelatenheid bij de fotograaf opriep. Journalist Peter Schumacher, die meereisde, vertelde in 1978 in de krant hoe het schema Mentzel een doorn in het oog was en hoe hij zijn begeleiders steeds tot wanhoop bracht omdat hij buiten het officiële programma wilde fotograferen en dan een tijd verdween. Het was in de visie van de gastheren alleen toegestaan om bepaalde vooraf geselecteerde mensen te fotograferen. Dat alle bezoekers langs dezelfde families werden gevoerd, werd later nog eens bevestigd toen Mentzel in het boek The three banners of China (1966) van Marc Riboud een vrouw herkende die in haar woning naast een tafel zit. Een vergelijkbare foto van haar, maar dan samen met haar man, had hij immers ook gemaakt. In 1976 kwam de Nederlandse vertaling uit van Ombres Chinois (Chinese schimmen) van de Belgische sinoloog Simon Leys (pseudoniem van Pierre Rijckmans). In de pers volgden heftige discussies over het boek tussen Renate Rubinstein en Rudy Kousbroek aan de ene kant en Mao-aanhanger Willem Wertheim aan de andere kant. Wertheim verweet Leys reactionair te zijn, omdat hij Mao Zedong beschrijft als een despoot en onder andere zegt dat sommige cultuurmonumenten tijdens de Culturele Revolutie om politieke redenen opzettelijk vernietigd waren. Mentzel herkende in de analyse door Leys van de onderdrukking en van de propagandamachine voor Westerse reizigers, maar ook in beschrijvingen van steden en landschappen, veel zaken die hijzelf tijdens de eerste reis had waargenomen.

In 1977 – na de dood van Mao Zedong in 1976 – reisde Vincent Mentzel met het bezoek van prinses Beatrix en prins Claus voor de tweede keer naar China, dat toen optimistisch het nieuwe China werd genoemd. Hij kon meer dan in 1973 ook stadgezichten en het alledaagse straatleven – mensen in ongeposeerde situaties – vastleggen. Hij maakte onder andere een reportage in het nog maar kort geleden voor buitenlanders opengestelde Mongolië van een aantal ruiters die voor het koninklijk gezelschap een revolutionair thema uitbeeldden. Deze foto’s kregen het jaar daarop een eerste prijs bij World Press Photo 1978. Op foto’s in het boek In China van Eve Arnold uit 1980 herkende hij later ruiters uit de groep en ook Riboud had dit folkloristisch gezelschap blijkbaar al in 1966 gezien.

In 1978 werd er in Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling georganiseerd van de China foto’s van Mentzel waarbij Walter Nikkels de vormgeving verzorgde. Hij ontwierp als het ware ‘fotostraten’, waarin de foto’s aan staalkabels hingen als een verwijzing naar de muurkranten tegen ‘de Bende van Vier’ in Chinese steden.

Nadat hij in 1982 de Haagse politiek de rug had toegekeerd, kreeg Mentzel van het NRC Handelsblad de mogelijkheid in het buitenland grote reportages te maken. Hij keerde nog verschillende malen naar China terug, waarbij hij het straatbeeld steeds meer zag veranderen: op de geposeerde foto’s van families bij de Verboden Stad, die hij bij elk bezoek aan Beijing maakte, verdwenen de Mao-pakken; ze werden vervangen door meer modieuze kledij. Het land leek moderner te worden. Toen hij echter in mei en juni 1989 ter voorbereiding van het staatsbezoek van koningin Beatrix in Beijing was, was hij getuige van de studentenrellen op het Tiananmen plein (plein van de Hemelse Vrede). Hij seinde foto’s naar de krant, onder andere van een militair die staande voor een tank deze in positie dirigeert. Dat deze foto doet denken aan de iconische foto Tank Man van Jeff Widener (AP) waarop een student een aantal tanks probeert tegen te houden, versterkt de wrange connotatie van Mentzels opname. Na 1989 wilde hij meer dan zes jaar niet naar China.

Bij Maria Austria heeft hij leren fotograferen met zijn eigen tweedehands Rolleicord zonder belichtingsmeter. Daardoor heeft hij zich eigen gemaakt wat veel Nederlandse fotografen – naast Austria, onder andere Eva Besnyö en Carel Blazer – vlak na de oorlog konden: het licht op het gevoel schatten en daar de sluitertijd en diafragma op instellen. Toen hij later met kleinbeeldcamera’s ging werken, zoals de Nikon F in zijn periode als freelance-fotograaf, bleef hij nog heel lang gevoelsmatig werken.

Ook het overwaarderen van films, een foefje dat Austria van Aart Klein had geleerd en vervolgens doorgaf aan haar assistenten, heeft Mentzel lang toegepast. Door een film te belichten als een film met een hogere lichtgevoeligheid en die vervolgens in vrij warme ontwikkelaar af te werken, kon men zelfs ‘s nachts zonder flits werken. Het resultaat was soms een beetje onvoorspelbaar en het leverde altijd een grovere korrel op, die lange tijd in de reportagefotografie dominant aanwezig is geweest.

Portretfoto’s maakt hij in de meeste gevallen niet door met lampen en reflectieschermen uit te lichten, maar bij bestaand licht. Het portret van koningin Beatrix, dat voor de postzegel is gebruikt, is bijvoorbeeld dicht bij een raam op kasteel Drakensteyn gemaakt. Prins Claus assisteerde de fotograaf door de kap van een schemerlamp te halen en die lamp bij het hoofd van zijn echtgenote te houden. Mentzel vindt het lastig om met extra licht eenzelfde natuurlijke effect te krijgen als bij daglicht. Bij het fotograferen van de recente staatsieportretten die hij in 2010 van koningin Beatrix maakte, heeft hij overigens wel uitgelicht. De Rotterdamse fotograaf Levien Willemse, een leerling van Mentzel, assisteerde hem daarbij.

Mentzel werkt meestal met een 80-200 mm zoomlens of een 20 mm groothoek. Door het gebruik van de groothoeklens in bijvoorbeeld de Tweede Kamer had het werk van Mentzel een heel herkenbare stijl, die niet door iedereen gewaardeerd werd. Mariëtte Haveman gaf haar kritiek in Vrij Nederland op zijn in 1984 verschenen boek de titel ‘Hevige perspectieven’ en vond dat hij de brede beeldhoek te veel als ‘special effect’ gebruikte. De reportagefoto’s in het boek, die meer rust en ruimtelijkheid lieten zien, konden wel haar goedkeuring wegdragen.

Dramatiek werd in de donkere kamer door Mentzel vaak versterkt door met zijn handen bepaalde partijen in het negatief helderder te laten uitkomen (‘tegenhouden’) of juist te onbelangrijke details te verdoezelen (‘doordrukken’). Het is een vorm van retoucheren, weliswaar niet met penseel of pen, maar met licht. Zo ontstonden krachtige, maar soms ook wat sombere beelden, met zwaar doorgedrukte luchten of achtergronden. Dit was overigens een werkwijze die door meer fotografen in de jaren zestig en zeventig werd beoefend en die Mentzel bij Austria geleerd had. In de jaren tachtig werd zijn werk lichter.

Hij is lange tijd een typische zwart-witfotograaf geweest, ook omdat de krant geen kleurenfoto’s kon plaatsen. Maar wanneer hij ‘features’ of reportages in het buitenland maakte, ging er ook altijd een camera mee met een diafilm. Zo bevat zijn archief honderden dia’s van reizen naar onder andere China, Japan en Suriname.

Op zijn reizen fotografeerde hij ook met Polaroid, zoals te zien is op een foto uit 1980 van Tibetaanse monniken op het dak van het Potala Paleis in Lhasa (Tibet), die een door Mentzel gemaakte Polaroid in hun handen hebben. In De Revisor (februari 1981) vertelt hij dat hem die dag geschenken en geld aangeboden werden in ruil voor een Polaroid-foto. Hij zegt dan vervolgens – enigszins beschaamd – dat voor hem de polaroidfoto in zo’n geval werkt als het spiegeltje van de vroegere kolonist, maar dat je ook iets kunt teruggeven van de portretten die je ongevraagd van hen maakt.

De opkomst van de digitale fotografie heeft hij met argusogen bekeken. In het begin van de eeuw verdween de donkere kamer bij de krant en moesten alle beelden digitaal worden aangeleverd. Vanaf 2001 gaat Mentzel af en toe aarzelend over tot digitaal werk. Lang bleef hij echter dubbel werken: negatieven werden analoog opgenomen, maar vervolgens gedigitaliseerd voor de redactie. Het digitaliseren heeft hij zichzelf moeten aanleren en door gebrek aan ervaring heeft hij een aantal jaren zijn archief ten onrechte opgebouwd uit JPeg-bestanden. In 2003 is de verhouding digitaal tot analoog in zijn werk nog gelijk, om pas de jaren daarna te groeien in het voordeel van digitaal. Vanaf 2006 werkt hij volledig digitaal en worden alle bestanden opgeslagen in RAW-formaat. Het digitale tijdperk heeft de fotojournalistiek op zijn grondvesten doen schudden. Er zijn bij grote internationale kranten fotojournalisten ontslagen, omdat bleek dat zij hun foto’s met beeldbewerkings-programma’s als Photoshop zodanig gemanipuleerd hadden dat er delen in gemonteerd waren of juist zaken weggeknipt waren. Mentzel schaart zich achter de ongeschreven wet dat bewerkingen uit het tijdperk van de donkere kamer, zoals het donker of lichter maken van het beeld, het enige is wat in de digitale beeldbewerking van journalistieke foto’s is toegestaan. Bij digitale beeldbewerking voor tentoonstellingen en andere grote projecten wordt hij geadviseerd en geholpen door fotograaf en beeldbewerker Hilko Visser. De achterstand met betrekking tot de digitale fotografie is inmiddels ingelopen, hoewel hij zichzelf er nog wel eens op betrapt dat hij ‘virtuele rolletjes’ volschiet: een onderwerp wordt vaak automatisch in zesendertig beelden verteld.

Hij is ook een enthousiast gebruiker van de iPhone-app Hipstamatic en was met Femke Hameetman en freelance-journalist Frank van Dijl de initiator van een tentoonstelling van Hipstamatic-foto’s in de Kunsthal in Rotterdam in 2011.

Mentzel heeft altijd oog gehad voor de belangen van fotografen én de fotografie. De liefde voor het medium fotografie die bij Vincent Mentzel in grote mate aanwezig is, blijkt uit het feit dat hij zich met veel energie heeft ingezet om de infrastructuur van de fotografie te verbeteren. Zo is hij zes jaar lid geweest van het bestuur van de NVF, vijf jaar van het bestuur van de Rotterdamse Kunststichting, vijf jaar van de Stichting Peter Martens, tien jaar van de Stichting Fonds Anna Cornelis en al meer dan dertig jaar van de adviescommissie van het W. Eugene Smith Memorial Fund. Elk bestuur heeft veel profijt gehad van de inhoudelijke bijdrage en expertise van Mentzel. Als een van de bestuursleden van de NVF, ijverde hij na de moeilijkheden voor de pers bij de gijzelingsacties in 1976 voor een landelijke perskaart voor fotojournalisten. In de vijfentwintig jaar dat hij bestuurslid was van World Press Photo, functioneerde hij ook een aantal malen als secretaris van de internationale jury. Door zijn grote netwerk lukte het hem in de jaren zeventig en tachtig, toen World Press Photo moeilijke jaren kende, om belangrijke internationale fotografen en redacteuren, maar ook zijn relaties uit de politieke wereld te interesseren om de organisatie moreel en financieel te steunen. In 2000, toen het Wertheim-legaat de hardnekkige polariteit Amsterdam-Rotterdam weer op scherp gezet had, werd hij gevraagd zitting te nemen in het bestuur van een Amsterdams museum voor fotografie in oprichting. Als landelijk bekende, Rotterdamse, fotograaf heeft hij door zijn aimabele en professionele optreden laten zien dat het belangrijk is om over de eigen stadsgrenzen heen te kijken om te komen tot een goede infrastructuur voor de Nederlandse fotografie. Hij maakte van 2001 tot 2010 deel uit van het bestuur van FOAM. Fotografiemuseum Amsterdam.

Daarnaast was hij een gerespecteerd lid van ontelbare jury’s in binnen en buitenland. Hij heeft daarbij altijd een bijzonder belangstelling gehad voor de fotojournalistiek in landen waar het vak onder vuur lag. Zo is hij twee keer tutor geweest bij workshops van World Press Photo: in Beiroet en Beijing.

Ook voor jonge fotografen heeft hij zich altijd ingezet. Hij was voor hen een vraagbaak en een stimulator. In de periode dat hij redacteur was van M heeft Mentzel voor de – meestal jonge – fotografen in een aantal gevallen kunnen bewerkstelligen dat de fotodocumentaire die zij met het geld van de Stichting Fonds Anna Cornelis hadden gemaakt door middel van een publicatie in M voor een groot publiek toegankelijk werd. Met het geld van de verwerving van zijn foto’s door het Rijksmuseum is op 12 januari 2011 de Stichting Vincent Mentzel Fonds opgericht. Het doel van de stichting is om journalistieke opdrachten te verlenen aan jonge veelbelovende fotografen.

In 2007 is Mentzel voor zijn belangeloze inzet voor de fotografie benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In het voorjaar van 2011 vond in de Kunsthal in Rotterdam een grote tentoonstelling plaats, waar meer dan 800 foto’s van Mentzel, gerubriceerd in vierentwintig thema’s, in afdruk, projectie of als gepubliceerd materiaal, getoond werden. Daar werd bevestigd dat Mentzel, met veel oog voor detail, onmiskenbaar een tijdsbeeld vanaf de jaren zeventig heeft vastgelegd. Mentzel noemt zichzelf dan ook liever fotojournalist en geen persfotograaf.

Uit het boek Foto Vincent Mentzel blijkt dat hij dé portretfotograaf is van politieke en culturele kopstukken. Zijn foto’s laten het gezicht van de macht zien. Hoewel zijn reportagewerk iets minder bekend lijkt – de tragiek van een fotograaf die aan een dagblad is verbonden – is zijn archief van een grote rijkdom.

Naast zijn werk voor de krant heeft Mentzel vele belangrijke foto-opdrachten uitgevoerd, waarvan zeker de foto’s van het Koninklijk Huis genoemd moeten worden.

Je zou je kunnen afvragen of de impact van Mentzels fotografie te vatten is in een rekensom:

in veertig jaar heeft hij duizenden foto’s gemaakt voor een krant met een oplage van meer dan 200.000 kranten per dag. Dat betekent dat de vermelding ‘Vincent Mentzel’ onder een foto in het NRC Handelsblad waarschijnlijk meer dan 1,6 miljard keer door lezers moet zijn opgemerkt.

Documentatie

Primaire bibliografie

(eigen publicaties: tekst, eventueel met foto’s, maar ook fotoboeken e.d.)

Vincent Mentzel (foto’s), Ulster na “Bloody Friday”, in NRC Handelsblad 29 juli 1972, Zaterdags Bijvoegsel, p. 1.

Vincent Mentzel (foto’s), Heusden komt weer tot leven, in NRC Handelsblad 11 mei 1973, p. 9.

Vincent Mentzel (foto’s), Felle demonstratie tegen Portugese CP in Braga, in NRC Handelsblad 11 augustus 1975, p. 1, 5.

Peter R. van Dijk (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Verzet in Portugal groeit, aarzelaars geven doorslag, in NRC Handelsblad 11 augustus 1975, p. 7.

Vincent Mentzel (foto’s), Suriname: statuut adjosie, in NRC Handelsblad 27 oktober 1975.

Vincent Mentzel (foto’s), Van der Stoel in Praag, in NRC Handelsblad 3 maart 1977, p. 1, 9.

Vincent Mentzel, China, Rotterdam (Rotterdamse Kunststichting) z.j. [1978] (serie: Sonde Special).

Vincent Mentzel (foto’s), China ‘moderniseert’: Lenin wijkt voor Gregory Peck, in NRC Handelsblad 25 november 1978.

Vincent Mentzel (foto’s), Lang leve de opera, in Nieuwe Revu (24 augustus 1979) 34, p. 22-25.

Vincent Mentzel (foto’s), China nu – boze boeren, dominees, stratemakers, besjes, bal, in NRC Handelsblad 22 september 1979.

Vincent Mentzel (tekst en foto’s), Patiënt in Peking, in Panorama (16 november 1979) 46, p. 54-55.

Vincent Mentzel (foto’s), Dag grote oom, in Panorama (16 november 1979) 46, p. 58-63.

Rob Bartlema (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Voor onze Chris bestaat geen protocol, in Panorama (28 maart 1980) 13, p. 54-59.

Vincent Mentzel (foto’s), Voor het laatst de grote vier, in NRC Handelsblad 25 mei 1981.

Susette Ternent Cooke en Christina Jansen (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Tibet. Op reis in een verboden land, in Bijvoegsel Vrij Nederland (25 juli 1981) 30, omslag, p. 3-13.

Vincent Mentzel (tekst en foto’s), De auto van het staatstoerismebureau als koek en zopie. Een westerling in Mongolië, in NRC Handelsblad 26 januari 1982, speciale bijlage.

Vincent Mentzel (tekst en foto’s), En even buiten Tokio loopt de weg dood…, in NRC Handelsblad 3 juli 1982, Zaterdags Bijvoegsel.

Hugo van Rhijn (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), De paus van Polen; reis van een politieke pelgrim, Bussum (De Haan) 1983.

J.A. Deelder (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Stadslicht, Rotterdam (Kreits) 1984.

Friso Endt (inl.), (Foto Vincent Mentzel), Weesp (De Haan) 1984.

Vincent Mentzel (foto’s), Vietnam 12 jaar later, in NRC Handelsblad 3 april 1987, p. 5.

Antoon Claassen e.a. (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Vietnam bestaat nog, Amsterdam (Medisch Comité Nederland-Vietnam) 1988.

Frans van Hasselt (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Gif kwam als ‘groene rook, die alles aantastte’, in NRC Handelsblad 14 september 1988, p. 1, 7.

Vincent Mentzel, “Fotojournalistiek is niet dom plaatjes maken bij een artikel”, in World Press Photo Newsletter herfst 1988, p. 1-2.

Vincent Mentzel, Tony Saich en Frenk van der Linden e.a., Hemelse vrede. De lente van Peking, Amsterdam (Balans) 1989 (met foto’s).

Vincent Mentzel (foto’s), Koeweit na de bezetting, in NRC Handelsblad 11 maart 1991, p. 11.

Gijsbert van Es, J.H. Sampiemon en Laura Starink (red.) en Vincent Mentzel en Nicole Robbers (beeldred.), Door onze redacteuren. NRC Handelsblad 1970-1995, Amsterdam (Balans) 1995 (met foto’s).

Kees van der Malen (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Terug naar Tanzania, in NRC Handelsblad 17 juni 1995.

David Lyons (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), King Country, in Holland Herald 30 (juli 1995) 7, p. 16-24.

Vincent Mentzel, Boeken terugzetten. Sidra van een leek, in Nieuw Israelietisch Weekblad 16 augustus 1996, p. 17.

Gerard Reve (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Slager Crolus koopt een oude viool, New York (Kunst Editions) 1997.

Jannetje Koelewijn (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Geloof en geld, in M september 1999, p. 42-49.

Vincent Mentzel (tekst en foto’s), New York. Stars, Stripes and Bad Vibes, in M september 2002, omslag, p. 5, 24-37.

Paul Andersson Toussaint (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), De Rotterdamse grachtengordel, in M januari 2003, p. 52-64.

Gerrit Komrij, Rob Bartlema en Arjen Ribbens (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Een huis dat zingt. Het Mexicaanse droomkasteel van Edward James, mecenas van Salvador Dali en René Margritte, Rotterdam (NRC Handelsblad) 2005.

Michel Kerres (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), De bekrompen burger heeft gewonnen, in M februari 2005, p. 29-32.

Vincent Mentzel, Paus [rubriek ik@nrc.nl], in NRC Handelsblad 8 april 2005.

Hans Buddingh’ (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Barsten in België, in M augustus 2005, p. 47-56.

H.J.A. Hofland (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), De mens achter de luchthaven, Rotterdam (NRC Handelsblad/Rotterdam Airport/Kunsthal) 2006.

Jutta Chorus (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Tussen ons waren en zijn geen verrassingen, in M mei 2006, omslag, p. 34-41.

Mark Boog (tekst) en Vincent Mentzel (foto), Gedichtendag, in NRC Handelsblad 25 januari 2007, p. 5.

Marcel Haenen (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Tien kleine karmelieten in Brazilië, in M juli 2007, p. 44-56.

Vincent Mentzel (tekst en fotografie), Atelier als Muze, in Vivant. Magazine van ABN AMRO (zomer 2008) 2, p. 18-25.

Hans Rooseboom (inl.), Beelden voor de krant. Foto’s van Vincent Mentzel, Scheveningen (Museum Beelden aan Zee) 2009.

Hans Rooseboom (inl.), Beelden voor de krant en MC Haaglanden. Foto’s van Vincent Mentzel, Scheveningen (Museum Beelden aan Zee) 2009.

Elske Schouten (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Mensen voor de export, in NRC weekblad 10 oktober 2009, omslag, p. 8-13.

Hieke Jippes (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Reis naar het einde, in NRC Weekblad 14 november 2009, omslag, p. 10-15.

Wim Pijbes (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Antony Gormley. Another time II. Event horizon, Rotterdam (Kunsthal Rotterdam) 2010.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), Foto Vincent Mentzel, in Zomer &cetera. NRC Handelsblad Weekblad & Wetenschap 10/11 juli 2010, p. 2, 23-26.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), Foto Vincent Mentzel, in Zomer &cetera. NRC Handelsblad Weekblad & Wetenschap 17/18 juli 2010, p. 21-24.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), Foto Vincent Mentzel, in Zomer &cetera. NRC Handelsblad Weekblad & Wetenschap 24/25 juli 2010, p. 21-24.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), Foto Vincent Mentzel, in Zomer &cetera. NRC Handelsblad Weekblad & Wetenschap 31 juli/1 augustus 2010, p. 19-22.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), Foto Vincent Mentzel, in Zomer &cetera. NRC Handelsblad Weekblad & Wetenschap 7/8 augustus 2010, p. 21-24.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), Foto Vincent Mentzel, in Zomer &cetera. NRC Handelsblad Weekblad & Wetenschap 14/15 augustus 2010, p. 21-24.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), Foto Vincent Mentzel, in Zomer &cetera. NRC Handelsblad Weekblad & Wetenschap 21/22 augustus 2010, p. 21-28.

Vincent Mentzel (foto’s) en Gijsbert van Es (red.), [Foto Vincent Mentzel], Rotterdam (NRC Handelsblad) 16 september 2010 [speciale tentoonstellingsuitgave NRC Handelsblad].

Vincent Mentzel, Logboek. Iedereen kunstenaar, in Hollands Diep december 2010/februari 2011, p. 38-41.

Geert Mak en H.J.A. Hofland (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Foto Vincent Mentzel, Zwolle (d’jonge Hond) 2011.

Gijsbert van Es (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Het oog van Nederland. Foto Vincent Mentzel, Rotterdam (NRC Handelsblad) 12 maart 2011 [speciale tentoonstellingsuitgave NRC Handelsblad].

(foto’s in boeken, tijdschriften en ander drukwerk)

Ruim 50 kaarten, Amsterdam (Art Unlimited) z.j.

[Brochure] Hoe de krant gemaakt wordt. Algemeen Dagblad, z.p., z.j., p. 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14.

J.H. Bakker (red.), Elke dag de krant, Gorinchem (De Ruiter) 1969.

Bouwkundig Weekblad 87 (15 april 1969) 7, p. 165-171.

Het Vrije Volk 10 november 1969.

Good Luck (1970) 1, p. 3, 5, 7, 11.

Good Luck (1970) 2, p. 7, 9, 11, 15, 17.

Architectuur (1970) 13.

NRC Handelsblad 15 december 1971.

NRC Handelsblad 1972-heden.

Vincent Mentzel (foto’s), Noord-Ierland na ‘Bloody Friday’, in Foto 27 (november 1972) 11, p. 60- 65.

Catalogus World Press Photo 1973, Amsterdam (De Telegraaf) z.j. [1973], omslag (voor-en achterzijde), p. 5, 62-63, 67.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te Kijk [1973], Bussum (De Gooise Uitgeverij) 1973, ongepag.

Michel van der Plas en Jan Roes, De kerk gaat uit. Familiealbum van een halve eeuw katholiek leven in Nederland, Bilthoven (Ambo) 1973, p. 234.

Ons Erfdeel (1973) 4, p. 33-37, 94.

Antenne voor het hedendaags wereldgebeuren 7 (15 mei 1973) 18, omslag.

Catalogus World Press Photo 1974, Amsterdam (Teleboek) 1974, p. 72-75.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te Kijk [1974], Bussum (De Gooise Uitgeverij) 1974, ongepag.

Pour Tous (1974) 244, p. 54-59.

Samenwerkingsorgaan Eindhoven (maart 1974) 72/73, p. 7.

Problems of Communism 23 (september-oktober 1974) 5, omslag.

J.F. van den Broek (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Suriname, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1975 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 1).

Catalogus World Press Photo 1975, Amsterdam (Teleboek) z.j. [1975], p. 60.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te kijk [1975], Bussum (De Gooise Uitgeverij) z.j. [1975], omslag, afb. 2, 16, 18, 28, 30, 120, 151, 224-225.

Andries van der Wal, Hoogstens wat kaktusnaalden in je knie & Curaçaose gedichten, Rotterdam (Flamboyant/p) 1975, omslag (serie: Flamboyant/P [nr. 6]).

Rondvraag [Bureau Voorlichting Rotterdam] (1975) 3, p. 8, 19-21, 24.

Vakblad voor biologen (1975) 9, p. 144.

Newsweek 1975: 5 mei, p. 36; 28 juli, p. 48; 18 augustus, p. 11; 1976: 2 augustus, p. 48; 23 augustus, p. 20; 4 oktober, p. 5; 1977: 3 januari, p. 29; 10 januari, p. 19; 14 maart, p. 13; 28 maart, p. 12; 30 mei, p. 28; 24 oktober, p. 9; 1978: 20 maart, p. 13; 20 november, p. 12; 1979: 5 februari, p. 24; 24 december, p. 49; 1980: 3 maart, p. 36; 3 december, p. 36; 1982: 18 oktober p. 16.

Haagse Post 62 (31 mei 1975) 22, p. 6-12.

Haagse Post 62 (12 juli 1975) 28, p. 20.

Haagse Post 62 (19 juli 1975) 29, p. 24-27, 29, 40.

Haagse Post 62 (2 augustus 1975) 31, p. 20.

Haagse Post 62 (16 augustus1975) 33, p. 19.

Haagse Post 62 (23 augustus 1975) 34, p. 20, 29.

Rotterdams Nieuwsblad 18 december 1975.

Haagse Post 62 (20 december 1975) 51/52, p. 33-36.

E.J. Boer, Geld alleen maakt niet gezond, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1976, omslag, p. 27 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 3).

Catalogus World Press Photo 1976, Amsterdam (Teleboek) z.j. [1976], p. 58-59.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te kijk 1976, Amsterdam (Plusprodukties) 1976, p. 8, 10, 12-13, 35, 47.

W.D. Franckena, Economie in Nederland: kiezen en delen, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1976, omslag, p. 9, 20, 23 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 2).

Vincent Mentzel (foto), Stadsschilderingen in Rotterdam. Nieuwjaarskaart Burgemeester en wethouders van Rotterdam 1976.

R.H.G. Meijer, Ford of Carter, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1976, omslag, p. 13 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 4).

Energie (januari 1976), p. 10-12.

Nieuwe Revu (1976) 9, p. 40-45.

Unilever (1976) 17, p. 12, 25.

Panorama (1976) 30, p.16.

Nieuwe Revu (1976) 44, p. 16-20.

Nieuwe Revu (1976) 46, p. 16-19.

Rondvraag [Bureau Voorlichting Rotterdam] (mei 1976) 2, omslag (voor- en achterzijde), p. 2-8, 26-29, 33.

Internationale Samenwerking (8 oktober 1976) 13, p. 6.

Vice Versa. Stichting Nederlandse Vrijwilligers 10 (winter 1976) 4, omslag (achterzijde).

J.M. Bik, B.C.L. Waanders en Th. W. Westerwoudt, 1977 – Kiezen voor links, rechts of het midden, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1977, p. 3-4, 7, 10, 15, 18-19 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 6).

Catalogus World Press Photo 1977, Amsterdam (Teleboek) 1977, p. 14-15, 60-61, 67.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te kijk 1977 = The silver camera. Year on view 1977, Amsterdam (Plusprodukties) 1977, p. 11-12, 24-25, 27- 30, 38-39, 41-42.

Johan Flaton e.a., Tanzania, Den Haag (Novib/Tanzania Comité) 1977, omslag, p. 6, 9, 14, 18, 23, 25-26.

Holland Herald 12 (1977) 3, p. 26-27.

Rotterdam. Tijdschrift van de gemeente Rotterdam 15 (1977) 4, omslag, p. 6-8, 10-12.

Vice Versa. Stichting Nederlandse Vrijwilligers 11 (voorjaar 1977) 1, omslag, p. 20.

Samsam (april 1977) 2, p. 8-13.

Vara Verkiezingskrant april 1977, p. 3, 6.

De Journalist 28 (7 april 1977) 8, p. 12-13.

Keesings antenne voor het hedendaags wereldgebeuren 11 (21 april 1977) 17, p. 132-133.

Troef (mei/juni 1977) 2, omslag, p. 3-7.

Derk Sauer (tekst) en Freddy Rikken, Vincent Mentzel en Floris Bergkamp (foto’s), ‘Ik bedien u met volle teugen’. Joop den Uyl eindelijk door de knieën voor Nieuwe Revu, in Nieuwe Revu (20 mei 1977) 20, p. 18-23.

PK. Ledenblad van de Partij van de Arbeid 8 (augustus 1977) 3, omslag.

Roos in de Vuist 4 (21 augustus 1977), omslag.

Troef (september/oktober 1977) 4, omslag.

Roos in de Vuist 4 (3 oktober 1977), omslag.

Roos in de Vuist 4 (17 oktober 1977), p. 7.

Troef (november/december 1977) 5, p. 24-25, 28-31.

Roos in de Vuist 4 (14 november 1977), omslag.

Derk Sauer, Goed voor tweehonderd miljoen harde guldens, in Nieuwe Revu (16 december 1977) 50, p. 42-47.

Anoniem, De Rug, z.p. [Hoevelaken] (Roussel Laboratoria) 1978, p. 16-17.

H.A. Berkhout, Langs de rand van de afgrond? Kijk op economie, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1978, p. 3, 10-11, 17, 22 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 10).

Catalogus World Press Photo 1978, Amsterdam (Teleboek) 1978, p. 31, 72, 88-89, 96-97, 108.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te kijk 1978, Amsterdam (Kontekst groep) 1978, afb. 20, 28, 34, 162.

Flip de Kam, Geld dat stom is… Over inkomens, belastingen en de politiek, Amsterdam (Bert Bakker) 1978, omslag (achterzijde).

W.E.C. van Kemenade, China nu, van culturele naar industriële revolutie, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1978, omslag, p. 3-9, 14-15, 19-21 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 13).

J.H. Konter, Ujamaa. De ontwikkeling van een Afrikaans socialisme, Assen/Amsterdam (Van Gorcum) 1978, p. 15, 46, 65, 81, 100, 107.

J.W.E. Metselaar, Ruimtelijke ordening dringen op de vierkante meter, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1978, binnenzijde omslag, p. 20 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 12).

José van der Sman (voorw.), Foto-reportage Almelo, Amsterdam (Landelijk Energie Komitee) 1978, p. 1-2, 4, 6, 14, 16.

Fronttaal 1 (15 april 1978) 3, omslag, p. 5-9.

De Tijd 4 (21 april 1978) 189, p. 26-28.

Holland Herald 13 (1978) 5, p. 14-15.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 32 (27 juni 1978) 13, p. 1, 3-4.

Nieuwspoort Nieuws augustus 1978, p. 5.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 32 (17 oktober 1978) 29, p. 1, 8.

Roos in de Vuist 5 (6 november 1978), p. 19.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 32 (7 november 1978) 32, p. 1.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 32 (14 november 1978) 33, p. 1-2, 8.

Roos in de Vuist 5 (20 november 1978), p. 7, 9, 21.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 32 (21 november 1978) 34, p. 1, 3-4, 12.

Avenue (december 1978) 12, p. 258.

Roos in de Vuist 5 (18 december 1978), p. 13.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te kijk 1979, Amsterdam (Allert de Lange) 1979, afb. 20, 22, 63, 180-183.

Frans den Houter en Dick Schaap, Nederland van de weg af gezien, Rotterdam (Shell) 1979, p. 108.

Nederlands Theater- en Televisie-Jaarboek 29 (1979-1980), p. 57.

Onze wereld (februari 1979) 2, omslag, p. 20.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 32 (6 februari 1979) 44, p. 1, 3, 12-13.

Nieuwsnet (1979) 7, p. 20-21; (1979) 21, p. 10; (1979) 27, p. 19; (14 juli 1979) 28, omslag, p. 5; (1979) 30, p. 16-17, 49-51; (1979) 31, omslag, p. 30, 43-45; (11 augustus 1979) 32, p. 5, 8-9, 20, 45; (1979) 33, p. 9-13; (1979) 38, p. 47-48, 50; (1979) 39, p. 38; (1979) 40, p. 25, 45; (1979) 41, p. 40; (1979) 42, p. 39; (1979) 44, p. 36; (1979) 46, p. 44-45; (1979) 47, p. 68; (1979) dubbelnummer [51/52], p. 9.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 32 (20 februari 1979) 46, p. 6, 12.

Keesings Reflector maart 1979, p. 222-223.

De Journalist 30 (1979) 5, omslag, p. 25.

PT Polytechnisch tijdschrift. Orgaan van de Nederlandse ingenieursvereniging 34 (maart 1979) 3, p. 136-138.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 33 (8 mei 1979) 6, p. 8, 11.

Haagse Post 66 (9 juni 1979) 23, omslag, p. 3, 33-35, 37-39, 41.

Roos in de Vuist 5 (25 juni 1979), p. 6-7.

Holland Herald 14 (1979) 8, p. 20.

De (vogel) vrije fietser 4 (augustus/september 1979) 6, omslag, p. 22-23.

Panorama (10 augustus 1979) 32, p. 22-25.

Troef (oktober 1979) 5, p. 32.

Keesings Blikopener (oktober/november 1979), omslag, p. 54-57.

Roos in de Vuist 6 (8 oktober 1979), p. 13-15.

Avenue (november 1979) 11, p. 16-23.

Holland Herald 14 (1979) 11, p. 31, 35.

Toneel Teatraal 97 (november 1979) 9, p. 10, 13.

Zero 1 (november 1979) 5, p. 64.

Leef 1 (december 1979 ) 3, p. 44-45, 47.

De Journalist 30 (13 december 1979) 24, p. 43.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te kijk 1980, Amsterdam (Elsevier) 1980, afb. 37, H, 91-93.

F.L. van Klaveren, Suriname, op zoek naar zichzelf, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1980, p. 3, 16-19 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 21).

Toon Schmeink en Eric van Terpe, (tekst), Stichting Reinwater vecht voor een schone Rijn, Amsterdam (Stichting Reinwater) z.j. [1980].

Andre S. Spoor (voorwoord), NRC Handelsblad 1970/1980. Een bloemlezing uit de eerste 10 jaar, Rotterdam (NRC) 1980, p.17, 20, 22-25, 29, 33-35, 37-38, 59, 77, 85-87, 114-115, 130-131, 139, 200, 203-204, 213-214, 261-263, 281-282, 304.

Holland Herald 15 (1980) 1, p. 16-17.

The Sunday Times 6 april 1980, p. 13.

Zero 2 (oktober 1980) 6, p. 118.

Catalogus World Press Photo ’81, Amsterdam/Brussel (Elsevier) 1981, p. 2.

Catalogus De Zilveren Camera. Jaar te kijk 1981, Amsterdam (Elsevier) 1981, afb. 1, 17-18.

John Fraser, De Chinezen. Portret van een volk, Utrecht/Antwerpen (Veen) 1981, omslag (voor- en achterzijde).

Ad Kooyman en Susanne Piët, De nieuwe televisiecultuur, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1981, p. 16 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 24).

Peter-Hannes Lehmann en Jay Ullal, Tibet. Das stille Drama auf dem Dach der Erde, Hamburg (Geo) 1981, p. 52, 72-73, 81, 89, 166, 279, 332.

Spui. Personeelsorgaan van Sperry Univac (1981) 1, p. 3-4.

Panorama 2 januari 1981, p. 32-35.

Voorwaarts. PvdA-Blad 1 (9 maart 1981) 9, omslag, p. 3-25.

Voorwaarts. PvdA-Blad 1 (11 mei 1981) 14, omslag, p. 2-3.

Avenue (juli 1981) 7, p. 56-61.

Vrij Nederland 7 oktober 1981.

Vrij Nederland 31 oktober 1981.

Catalogus World Press Photo ’82, Amsterdam/Brussel (Elsevier) 1982, p. 2, 35, 78.

Peter van Dijk en Simon Rozendaal, Japan bijvoorbeeld. Het land van de rijzende industrie en de Japanse samenleving in beeld gebracht door Vincent Mentzel, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1982 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 28).

Ton Elias, Dertig jaar onderwijs – zwart op wit. Een selectie uit de artikelen, commentaren en ‘Cahiers’ van de onderwijsjournalist Ton Elias geschreven in de periode 1946 tot en met 1980, Groningen (Wolters-Noordhoff) 1982, p. 4.

Henk van Hoorn, Ton Planken en Fred Verbakel, Politiek. Mensen, macht en mogelijkheden, Amsterdam (Bert Bakker) 1982, omslag, p. 18, 22, 25-26, 43, 49, 59, 66, 80, 83, 89-90, 91, 95, 99, 106, 110-111, 113, 119-120, 123, 127, 131, 134-135, 139-140, 146, 150, 155.

[Brochure] Laten we wel zijn, Bunnik (Koningin Juliana Fonds) 1982, ongepag.

A.F. van Zweeden, Aanslag op ons sociaal paradijs. Van verzorgingsstaat naar waarborgstaat, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1982, p. 12, 20 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 29).

Holland Herald 17 (1982) 2, p. 53.

Voorwaarts. PvdA-Blad 2 (12 april 1982) 12, p. 7, 27.

Voorwaarts. PvdA-Blad 2 (16 mei 1982) 15, p. 7-8.

Marcus Bakker, Wissels. Bespiegelingen zonder berouw, Weesp (Unieboek/De Haan) 1983, omslag, na p. 144, na p. 184.

Wim de Bie, Freek de Jonge en Kees van Kooten (tekst) en Vincent Mentzel en Marc Mildner (foto’s), Een Gebaar voor Amnesty International, Amsterdam (Amnesty International/De Harmonie) 1983.

Eric Boogerman, De gastheer en de gastarbeiders. Minderheden in Europa, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1983, binnenzijde omslag, p. 2, 4-6, 8-10, 14, 16-17, 23 (NRC Handelsblad Kortschrift nr. 30).

Catalogus tent. Zien en gezien worden. Fotografische zelfbespiegeling in Nederland van ca. 1840 tot heden, Nijmegen (Nijmeegs Museum ‘Commanderie van St. Jan’) 1983, afb. 58.

Catalogus World Press Photo ’83, Amsterdam/Brussel (Elsevier) 1983, p. 38.

Hidde van der Ploeg, Nederland en de internationale schaatselite. Hidde van der Ploeg speurt naar de voorspellende waarde in de recente schaatsgeschiedenis, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1983, omslag, binnenzijde omslag, p. 12-15, 18-19, 22-25 (serie: NRC Handelsblad Kortschrift nr. 33).

Joop Schafthuizen (samenstelling), Album Gerard Reve, Amsterdam/Brussel (Elsevier) 1983, p. 47, 55.

André Spoor, De verheven boodschapper, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1983, p. 27.

Jan Terlouw, Naar zeventien zetels en terug. Politiek dagboek 9 maart 1981-5 november 1982, Utrecht/Antwerpen (Veen) 1983, omslag (voor- en achterzijde).

Jan Tromp en Paul Witteman (samenstelling), De baard van Lubbers. Zin en onzin over de premier, Weesp (De Haan) 1983.

Evert Werkman en Jac. G. Constant, Tien jaren te kijk. Hoogtepunten uit onze vaderlandse persfotografie, Amsterdam/Brussel (Elsevier) 1983, p. 6-7, 43, 82, 124-125, 136, 152, 157.

Het Nederlandse Theaterboek 33 (1983-1984), p. 65.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 37 (5 april 1983) 1, p. 6-7.

Politiek Overzicht. Stichting Burgerschapskunde (mei 1983) 5, omslag.

NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 37 (7 juni 1983) 10, p. 4, 13.

Harold Evans, The Times. Het ontslag van een hoofdredacteur, in Vrij Nederland 5 november 1983, omslag, p. 20-21, 35.

De pracht van het ambacht. Kalender 1984 Bedrijfschap Schildersbedrijf, z.p. [Rijswijk], z.j. [1983].

Leo Casteleijn e.a. (red.), Tekens in de tijd. 65 jaar Joop den Uyl, Amsterdam (De Arbeiderspers) 1984, p. 62.

Klaus Fabricius en Red Saunders (red.), 24 Hours in the Life of Los Angeles, New York (Alfred van der Marck Editions) 1984, p. 132-133, 268.

Gerard Reve, De stille vriend, Amsterdam (Manteau) 1984, omslag (achterzijde).

Holland Herald 19 (september 1984) 9, p. 66-68.

[Brochure] De Albert Verwey-colleges van Gerard Reve, Leiden (Leiden faculteit der Letteren en de Vereniging voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap) 1985.

Fox Butterfield, Overleven in de zee van bitterheid, Amsterdam (Mets) 1985, omslag.

Catalogus tent. Fotografie een manier van kijken, Nijmegen (Nijmeegs Museum ‘Commanderie van St. Jan’) 1985, p. 8.

Galeriegids Rotterdam 1985/1986, Rotterdam (Centrum Beeldende Kunst/Rotterdamse Kunststichting) z.j. [1985], p. 68.

Addy Kaiser, Haagse journalistiek. Een empirische studie naar de relatie tussen journalisten en parlementariërs, Amsterdam (VU Uitgeverij) 1985, p. 27, 41, 51, 81, 113, 151.

Gerard Reve (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Roomse Heisa, Amsterdam (Manteau) 1985, p. 17-20, 29-32, 41-44 [eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad 5 april tot 15 mei 1985].

Renate Rubinstein, Alexander. Een impressie van de kroonprins bij zijn achttiende verjaardag, Den Haag (Staatsuitgeverij) 1985, p. 2, 6, 65-74.

Rheinbericht 1983-85. Internationale Arbeitsgemeinschaft der Wasserwerke im Rheineinzugsgebiet (IAWR) z.j. [1985], p. 37.

Holland Herald 20 (februari 1985) 2, p. 10.

Trouw 15 mei 1985.

War. Tijdschrift voor arbeidersliteratuur 5 (december 1985/januari 1986) 30, p. 2, 13-15, 17.

Leon Clements en Ton de Vreede (red.), Lastpost van wereldformaat. Amnesty International 1961-1986, Amsterdam (Amnesty International) 1986, p. 85.

Gerard Reve, Zelf schrijver worden, Leiden (Martinus Nijhoff/Vereniging voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap) 1986, omslag (achterzijde).

Red Saunders en Syd Shelton (red.), Ireland. A week in the life of a nation, Londen (Century Publishing) 1986, p. 58, 181, 282-283.

Holland Herald 21 (1986) 1, p. 32-33, 37-38, 41-43.

Willem van Kemenade, The China Syndrome, in Expression 1 (voorjaar 1986) 1, omslag, p. 5, 8-13, 15.

Henk Wubben en Ciska Brakenhoff, Zuid-Korea. Een landenmap, Den Haag (Novib) 1987, omslag, p. 1, 8, 11-13, 15-24, 29-32 (serie: Novib landenmappen).

De Morgen 15 maart 1987, p. 29.

Tony van der Meulen, De ‘geweldige carrière’ van Jasperina de Jong. ‘Heel goed zijn is heerlijk’, in De Tijd 31 december 1987, omslag, p. 32-37.

Gerard Reve, Bezorgde ouders, Utrecht/Antwerpen (Veen) 1988, omslag (achterzijde).

World Press Photo Newsletter herfst 1988, p. 3-5.

Maarten Mentzel, Bijlmermeer als grensverleggend ideaal. Volkshuisvesting in theorie en praktijk, Delft (Delftse Universitaire Pers) 1989, afb. 2.5-2.7, 7.8-7.9, 8.4, 9.1-9.2, 9.5-9.6.

J.F.A. de Soet (voorwoord), De Wereld van KLM in 24 uur, z.p. (KLM) z.j. [1989], p. 134-137, 258.

Ankertros. Personeelsblad van de Algemene Bank Nederland (mei 1989) 5, p. 6.

Holland Herald 24 (mei 1989) 5, p. 24-27.

World Press Photo Newsletter december 1989, p. 1.

H.J.A. Hofland (voorwoord), Hollands Dossier 1980-1990. Een decennium fotojournalistiek, Amsterdam/Den Haag (Focus/SDU) 1990, p. 67-69.

Wolfgang Mattheuer, Wolfgang Mattheuer. Suite ’89. 6 Linolschnitte 1988/89, Berlijn (Galerie Brusberg) 1990, p. 4. (serie: Brusberg Dokumente 24).

Elsevier 46 (12 mei 1990) 19, p. 124.

Gijsbert van Es e.a. (samenstelling), De val van het Sovjet-Rijk. 18 dagen wereldgeschiedenis, Rotterdam (NRC Handelsblad) z.j. [1991], p. 9, 52, 84.

R.C. Janssen e.a., Een veranderende wereld. Liber Amicorum ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Ferdinand van Dam, Amsterdam (Thomas Rap) 1991, p. 2.

Frans W. Saris, Oververhit ijs. Dagboek van een fysicus, Amsterdam (Meulenhoff) 1991, omslag (achterzijde).

Sylvia C. Tóth, Vakwerk. Framed creativity, Den Haag (Schoevers) 1992, omslag (voor- en achterzijde), p. 7-8, 22, 34, 44, 60, 86, 98, 110, 122, 133-134, 159-160, 172, 182, 194, 206, 218, 234.

Tijdschrift voor fysische therapie. Wetenschappelijk tijdschrift van het Vlaams Kinesitherapeutenverbond (VKV), België (19 september 1992) 3, p. 4, 9.

Pierre Janssen, Bouke Ylstra. Etsen 1953-1993, Eindhoven (Kempen Publishers) 1993, p. 4, 8, 138-139.

Speciale catalogus van de postzegels van Nederland en Overzeese Rijksdelen 1993, Den Haag (Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren) 52 ste ed., 1993, p. 171, 180, 257.

Karin Acket (samenstelling), Paul Acket. Musicus zonder instrument = Musician without instrument, Den Haag (Interfestivals) 1994, p. 92.

S. van den Bosch (interviews), Pet af voor Simons. Zeven interviews aangeboden bij zijn afscheid als staatssecretaris van WVC, Rijswijk (Ministerie WVC) 1994, p. 1, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34.

Mark Kranenburg en Kees van der Malen (samenstelling) en Vincent Mentzel (foto’s), Het tijdperk Lubbers 1982-1994, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1994.

Jan J.P. Peelen (voorwoord), Candy Dulfer gefotografeerd door topfotografen, Apeldoorn (Bureau Voorlichting Foto FilmVideo) 1994, p. 47, 61.

H. Tennekes e.a. (red.), Radar 95. Stand van zaken in de wetenschap, Bloemendaal (Aramith) 1994, p. 77.

Magazine littéraire (december 1994) 327, p. 35.

C.A. van der Klaauw, Een diplomatenleven, Amsterdam (Bert Bakker) 1995, afb. 10.

VPRO [gids] 15 april 1995, p. 2-3.

Der Spiegel (1995) 31, p. 112.

Vorsten. Maandblad over alle vorstenhuizen 23 (augustus 1995) 8, p. 18-19.

Intermediair. Informatie voor leidinggevende functionarissen 31 (1995) 52, p. 33.

[Brochure] De Brug, Rotterdam (Maritiem Museum ‘Prins Hendrik’) 1996.

Marcel Haenen en Tom-Jan Meeus, Het IRT-moeras. Grote ego’s en hun vuile oorlog, Amsterdam (Balans) 1996, omslag (achterzijde).

Margriet de Moor, Hertog van Egypte, Amsterdam (Querido) 1996, omslag (achterzijde).

Wim Wennekes, Jezus Maria! Van het Reve, van het Violet en van de Dood, Amsterdam (Bas Lubberhuizen) 1996, p. 96.

[Brochure] The Simon studio, New York, z.j. [ca. 1996)]

Theater tijdschrift (1996) 4, p. 22.

[Programmaboekje] De Speler Sergej Prokofjev. Vorst Igor Alexander Borodin. Symfonieorkest, koor en ballet van de Kirov opera, Sint-Petersburg 13 maart 1996, 19 maart 1996 AT & T Danstheater Den Haag, p. 6.

OVmagazine, onafhankelijk vaktijdschrift over openbaar vervoer 2 (13 november 1996) 9, p. 6.

Klaas de Boer e.a., Klaas Gubbels, Zwolle (Waanders) 1997, p. 141 (serie: Monografieën van Nederlandse kunstenaars 14).

Roel Janssen, De struisvogel-code, z.p. (Balans) 1997, omslag (achterzijde).

Janwillem Schrofer (voorw.), Het eigen gezicht. Kunstenaars uit de vindplaats Rijksakademie, Scheveningen/Amsterdam (Museum Beelden aan Zee/Rijksakademie van Beeldende Kunsten) 1997, ongepag.

Het Toneel Speelt. Programma-Tekstboek Trijntje Cornelis, Constantijn Huijgens 1653, Amsterdam (International Theatre & Film Books) 1997, omslag, p. 35.

Marja Wagenaar, De Rijksvoorlichtingsdienst. Geheimhouden, toedekken en openbaren, Den Haag (SDU) 1997, na p. 336.

FNV Magazine 13 (20 februari 1997) 4, omslag, p. 5-6, 8-9.

Amnesty International kantooragenda 1998.

Cees Banning en Tom-Jan Meeus, De onzichtbare hand van de politiek. De achterkamers van Paars en de heimelijke steun aan Philips, Amsterdam (Balans) 1998, na p. 160.

Mireille Gemmeke, Politieke betrokkenheid van kinderen op de basisschool, Amsterdam (Thesis Publishers) 1998, p. 229.

Arnon Grunberg, Tang. Boekenbalgedicht, New York (Kunst Editions) 1998.

Marita Mathijsen, De geest van de dichter. Elf zogenaamde gesprekken met negentiende-eeuwse schrijvers en een debat, Amsterdam (Querido) 1998, omslag (achterzijde).

Warna Oosterbaan e.a. (samenstelling), Kees Endenburg Vormgever Nieuwe Rotterdamse Courant en NRC Handelsblad van 1968 tot 1998, Amsterdam/Den Haag/Rotterdam (NRC Handelsblad) 1998, p. 4.

Bas Blokker en Hendrik Spiering (samenstelling), Een eeuw in voorpagina’s. 1900-1999, Rotterdam (NRC Handelsblad) 1999, ongepag.

Bas Blokker, Gijsbert van Es en Hendrik Spiering, Nederland in een handomdraai. De vaderlandse geschiedenis in jaartallen, z.p. (Balans) 1999, p. 316, 324, 335, 337.

Truus Gubbels, Passie of professie. Galeries en kunsthandel in Nederland, Abcoude etc. (Uniepers etc.) 1999, p. 92.

Youp van ’t Hek, Terugblik, Amsterdam (Thomas Rap) 1999, p. 64.

Adriaan Hiele, Financiële recepten voor alle leeftijden, Amsterdam (Balans) 1999, omslag (achterzijde).

Jannetje Koelewijn en Vincent Mentzel, Onderweg. In de auto met bekende ondernemers, Zutphen/Rotterdam (Plataan/NRC Handelsblad) 1999.

Milco Onrust (samenstelling), Rudi Fuchs. Recht op schoonheid. Columns 1988-1997, Amsterdam (De Bezige Bij) 1999, omslag.

Connie Palmen, Helemaal Huf, Amsterdam (Maria Austria Instituut) z.j. [1999], p. 70, 73, 76.

Verkoopcatalogus Rigoletto, Groningen (Antiquariaat Postma) 1999, afb. 28, 62.

Robert van de Roer, Frontdiplomaten. Confrontaties met internationale hoofdrolspelers, Amsterdam (Balans) 1999, omslag, p. 102, 128, 138, 168.

Max van Weezel en Leonard Ornstein, Frits Bolkestein. Portret van een liberale vrijbuiter, Amsterdam (Prometheus) 1999, omslag.

Paul Witteman, Het jongste kind, Amsterdam (Balans) 1999, omslag.

Wang Zhongwei (red.), Images of Shanghai, Beijing (China Intercontinental Press) 1999, p. 142.

Onno Blom, Zolang de voorraad strekt. De literaire boekenweekgeschenken, gevolgd door een overzicht van alle boekenweekgeschenken sinds 1932, Amsterdam (Stichting CPNB) 2000, p. 6.

Willem Drees, Gespiegeld in de tijd. De nagelaten autobiografie, Amsterdam (Balans) 2000, omslag.

Rudi Fuchs (voorwoord), De Voorstelling. Nederlands kunst in het Stedelijk Paleis, Gent/Amsterdam (Ludion/Stedelijk Museum) 2000, omslag.

Roel Janssen, Het Mercator Complot, Amsterdam (Balans) 2000, omslag (achterzijde).

Jannetje Koelewijn, Alleen winnaars overleven. Interviews met topondernemers, Amsterdam (Prometheus) 2000, p. 32, 42, 66, 74, 82, 94, 116, 126, 140, 178.

Jacques van Leeuwen (voorw.), Het paard in de twintigste eeuw. 100 jaar in 100 interviews en 500 foto’s, z.p. (Premium Press bv) z.j. [2000], p. 244, 422.

Harry van Wijnen, De macht van de kroon, Amsterdam (Balans) 2000, omslag (achterzijde).

Tóco’s Kunstagenda 2001, z.p., z.j. [2000], ongepag.

René Appel, Rachsucht, Zürich (Nagel & Kimche) 2001, omslag (achterzijde).

René Appel, Zinloos Geweld, Amsterdam (Bert Bakker) 2001, omslag (achterzijde).

Floribert Baudet, ‘Het heeft onze aandacht’. Nederland en de rechten van de mens in Oost-Europa en Joegoslavië, 1972-1989 [dissertatie], z.p. (Boom) 2001, omslag, p. 172.

Jan Blokker en Victor Levie (samenstelling), Jongens van Jan de Witt, Amsterdam (De Nieuwe Kerk) z.j. [2001], ongepag.

Martin Bril, Gloriedagen. Het beste tot nu toe, Amsterdam (Prometheus) 2001, omslag (achterzijde).

Peter Brusse, Rutger Kopland en Jan Siebelink, Klaas Gubbels, Amersfoort (De Zonnehof) 2001, p. 50-51.

Adri Colpaart (samenstelling), Ed Wingen, Lambert Tegenbosch en Dolf Welling (tekst), Eugène Brands. Schilderijen, Amsterdam (Stichting Eugène Brands) 2001, p. 190-191.

Frans Duister, Hans Wap. Pastels en schilderijen, Venlo (Van Spijk Art Projects) 2001, p. 2.

Frans Duister, Hans Wap. Grafiek en decors, Venlo (Van Spijk Art Projects) 2001, p. 2, 69, 73.

Martijn van de Griendt en Teun van der Heijden (samenstelling), Brood, Amsterdam (De Verbeelding) 2001, ongepag.

A.G. Harryvan, J. van der Harst en S. van Voorst (red.), Voor Nederland en Europa. Politici en ambtenaren over het Nederlandse Europabeleid en de Europese integratie, 1945-1975, Amsterdam/Den Haag (Boom/Instituut voor Nederlandse Geschiedenis) 2001, p. 80.

Ben Herbergs (red.), DuoDuo. Het oog van de stilte. Gedichten en pentekeningen 1972-2000, Rotterdam (Bèta Imaginations) 2001, p. 111.

Gerard Reve, Verzameld werk 5, Amsterdam/Antwerpen (Veen) 2001, omslag.

Joyce Roodnat (samenstelling), Een selectie uit het Cultureel Supplement 2000-2001, Rotterdam (NRC Handelsblad) 2001, p. 10, 16.

Helmert Woudenberg, De hel & de hemel, Amsterdam (Ruijs & Daal) 2001, p. 6.

Henk Apotheker e.a., De dood van een kroonprins, Amsterdam (De Bezige Bij) 2002, omslag (achterzijde).

Piet Bouwmeester, Nieuwspoort Centraal. Veertig jaar Internationaal Perscentrum in woord en beeld, Den Haag (Nieuwspoort Internationaal Perscentrum) 2002, p. 197.

Hans Janssen e.a., Het ontstellende werk van Ad Gerritsen, Amsterdam (De Prom) z.j. [2002], p. 225.

Peter van Lindonk, Hoog geëerd publiek, Amsterdam (Nijgh & Van Ditmar) 2002, p. 1.

J.C. Nix (inl.), Door de ogen van Sabrina en Hassen. Tunesische kindertekeningen over de Nederlandse geschiedenis, Rotterdam (Stichting Atlas van Stolk) 2002, omslag, p. 2-3.

Bram van Waardenberg, Kees Spermon 1941-1992. Schilderijen/tekeningen/grafiek, Rotterdam (Koppel/Willem de Kooning Academie Publicaties) 2002, omslag.

Paul Rosenmöller, Een mooie hondenbaan, Amsterdam (Balans) 2003, omslag.

Paul Witteman, Hoor en wederhoor. De klassieke keuze van Paul Witteman, Amsterdam (Balans) 2003, omslag.

Rudi van Dantzig, De wereld aan jouw voeten. Herinneringen aan Gerard Reve, in De Parelduiker 8 (2003) 5, p. 25.

M juli 2003, p. 28, 31, 34.

Vorsten 31 (september 2003) 9, p. 34.

Frans Bieckmann, De wereld volgens prins Claus, Amsterdam (Mets & Schilt) 2004, omslag.

Jaap van Duijn, Met gemak betrouwbaar beleggen. Het verhaal van Robeco, Zutphen (Walburg Pers) 2004, p. 148.

Wim Kayzer, De Waarnemer, z.p. (Balans) 2004, omslag (achterzijde).

Floris-Jan van Luyn, Een stad van boeren. De grote trek in China. Met foto’s van Vincent Mentzel, Li Nan en anderen, Amsterdam/Rotterdam (Prometheus/NRC Handelsblad) 2004, omslag, p. 46, 53-54, 56, 60-61, 114, 172, 175-176, 178-179, 183, 185-186.

Max Meijer (inl.), Gubbels Totaal. Vijftig jaar schilderen, Warnsveld (Terra Lannoo) 2004, afb. 240.

Leon Riekwell en Henk Tas, The Drifter The Dreamer, Vlissingen (Buro Beeldende Kunst Vlissingen) 2004, ongepag.

Huub Wijfjes, Journalistiek in Nederland 1850-2000. Beroep, cultuur en organisatie, Amsterdam (Boom) 2004, p. 459, 471.

Nieuwspoort Nieuws 42 (februari 2004) 1, omslag.

Hanneke Groenteman, Audrey, in Zine. Filmmuseum-magazine juli/augustus 2004, p. 13.

Vitrine 17 (augustus 2004) 5, p. 18.

Liter. Christelijk literair tijdschrift 7 (december 2004) 35, p. 43, 50.

R.J. van Ark e.a. (red.), 25 jaar CDA. Tussen macht en inhoud, Baarn (Tirion) 2005, p. 6, 12, 16, 18, 24, 27-28, 32, 36, 39, 42, 50, 56, 58, 61, 63, 66.

Joris Boddaert, Rotterdamse cafés, Rotterdam (Boddaert producties) z.j. [2005], p. 87, 125.

Gepke Bouma, Maarten Struijs en Siebe Thissen (red.), Het Groot Rotterdams Bruggenboek, Zaltbommel (Aprilis) 2005, p. 20, 42, 159-197.

W.B. ten Brinke e.a., De Geo. Lesboek 3 havo/vwo, Utrecht/Zutphen (Thieme Meulenhoff) 2005, p. 23.

Catalogus tent. Feng Bin. From materials to ideas, Chongqing 2005, p. 2, 5, 12, 16, 34-35.

Catalogus Uitgeverij Balans. Voorjaar 2005, Amsterdam (Balans) 2005, p. 16.

Hein van Haaren e.a. (red.), Wim Beeren-om de kunst. Opvattingen van een museumman over moderne kunst, kunstenaars, musea en kunstbeleid, Rotterdam (Nai Uitgevers) 2005, p. 484, 517.

Bruno de Haas en Cees van Lotringen, Mister Euro. Een biografie van Wim Duisenberg, (Business Contact/Het Financieele Dagblad) 2005, afb. 7.

Coos Huijsen, Beatrix. De kroon op de republiek, Amsterdam (Balans) 2005, omslag.

Marijn van der Jagt, Claudia Küssel en Jan D. Bos, Undercover/Onthecover, Amsterdam (Artimo) 2005, ongepag.

Hans Ibelings (samenstelling), Architecten in Nederland. Van Cuypers tot Koolhaas, Amsterdam/Gent (Ludion) 2005, p. 134

Roland Janssen, Klaas Gubbels. Met niets iets, Eindhoven (Galerie Willy Schoots) 2005, omslag.

Margriet de Moor, Eerst grijs dan wit dan blauw, z.p. (AKO/Muntinga) 2005, omslag (achterzijde) (serie: AKO Literatuurprijs reeks deel 2).

Margriet de Moor, Kreutzersonate & De Virtuoos, Amsterdam/Antwerpen (Contact) 2005, omslag (achterzijde).

Margriet de Moor, De verdronkene, Amsterdam/Antwerpen (Uitgeverij Contact) 2005, omslag.

[Brochure] Nederlands Fotomuseum 12 maart-8 mei 2005, Rotterdam (Nederlands Fotomuseum) 2005.

Theo Olof, Oskar Back en veertig jaar Nationaal Vioolconcours, Bussum (Thoth) 2005, p. 125.

Claire Polders, De onfeilbare, Amsterdam (Balans) 2005, omslag (achterzijde).

Karina Schaapman, Zonder moeder, Amsterdam (Uitgeverij Maarten Muntinga) 2005, omslag (achterzijde).

Veilingcatalogus Art for Dreams 2005, Amsterdam (ChildRight) 2005, lot 9.

Herbert Blankensteijn en Ben Herbergs, De meeste Nederlanders kennen mij hooguit als telefoonboekmeneer. Arnon Grunberg, gastschrijver geïnterviewd per e-mail, in Delft integraal 22 (2005) 1, p. 22-25.

UK. Onafhankelijk weekblad voor de Rijksuniversiteit Groningen 34 (17 maart 2005), omslag.

Vincent Mentzel (foto’s), L’hotel infernal, in Paris Match (20 april 2005) 2918, p. 38-43.

Vitrine 18 (juli-augustus 2005) 5, p. 12-13, 16.

Liter. Christelijke literair tijdschrift 8 (december 2005) 49, p. 63.

Klaas Gubbels Calendar 2006, Amsterdam (Art Unlimited) z.j. [2005].

Peter Bakker (voorwoord), Yearbook of Dutch Stamps 2005, Utrecht (A.W. Bruna) 2006, p. 12-13.

Bregje Boonstra, Er was eens een Waseens. Bregje Boonstra over Wim Hofman, Den Haag (Letterkundig Museum) 2006, p. 2, 7, 35.

Peter Bootsma en Carla Hoetink, Over lijken. Ontoelaatbaar taalgebruik in de Tweede Kamer, Amsterdam (Boom) 2006, omslag.

DVD-box De vroege films van Paul Verhoeven 1959-1979, Amsterdam (Filmmuseum) 2006, foto op hoes.

Yayoi Uno Everett, The Music of Louis Andriessen, Cambridge (Cambridge University Press) 2006, omslag.

Tom Fris, De wraak van het gras. De geschiedenis van een ongeluk, Amsterdam (Balans) 2006, omslag (achterzijde).

Arie van Geest en Pieter van Oudheusden, Arie van Geest, Visible absence, z.p, z.j. [2006], binnenzijde omslag.

Hella de Jonge, Los van de wereld, Amsterdam (Balans) 2006, omslag (achterzijde).

René Kahn, Onze hersenen. Over de smalle grens tussen normaal en abnormaal, Amsterdam (Balans) 2006, omslag (achterzijde).

Gerrit Komrij, De snor van Dalí, Zwolle/Rotterdam (Waanders/Kunsthal) 2006, p. 7, 14-15.

Daniël Koning en Bernd Wouthuysen (samenstelling), Teder, z.p. [Amsterdam] (Lubberhuizen) 2006, ongepag.

Corine Koole, Ik wil jou. Nederlanders op zoek naar de grote liefde, Amsterdam (Balans) 2006, omslag (achterzijde).

Doris Krystof en Jessica Morgan (red.), Martin Kippenberger, London (Tate Publishing) 2006, frontispiece.

John Noteboom en Frank Taal (red.), Witte de With so cool, Schiedam (Artemis Uitgevers) 2006, p. 14-15, 233.

Leo Samama e.a., (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), 25 jaar Nederlandse Muziekprijs, Den Haag (Fonds Nederlandse Muziekprijs) 2006.

A.L. Snijders, Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk. 336 ZKV’s, Enschede (AFDH Uitgevers) 2006, binnenzijde omslag.

Jan Teeuwisse e.a. , V.P.S. Esser, Zwolle/Den Haag (Waanders/Sculptuur Instituut) 2006, omslag (achterzijde).

Veilingcatalogus Sotheby’s Photographs. Amsterdam 21 march 2006, Amsterdam (Sotheby’s) 2006, lot 72, 145.

Arjen Fortuin e.a. (red.), De tien beste jonge schrijvers van nu, in Magazijn (2006) 3, omslag (achterzijde).

Het Financieele Dagblad 3 maart 2006, p. 8.

M april 2006, p. 8-10, 12.

nrc.next 2006: 5 mei; 2007: 15 mei; 2009: 23 april, 5 juni, 28 augustus, 24 september, 28 oktober, 19 november, 20 november, 27 november, 30 november, 3 december, 5 december, 17 december, 28 december; 2010: 29 januari, 16 februari, 8 maart, 11 maart, 4 mei, 28 mei, 1 juni, 25 juni, 9 juli, 11 augustus, 6 september, 5 oktober, 2 november, 25 november, 2011: 20 januari, 27 januari, 14 februari, 29 maart, 4 april, 22 april, 4 mei, 9 mei.

Staatscourant (2 juni 2006) 106, p. 5.

Advocatenblad 86 (11 augustus 2006), omslag.

M december 2006, p. 9.

Vincent Mentzel Calendar 2007, Amsterdam (Art Unlimited) z.j. [2006].

Don Akkermans e.a. (samenstelling), Omkijken zorgzaam vastgelegd door veertig fotografen. Een uitgave van SIRE ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum, Amstelveen (Lenthe Publishers) 2007, p. 88-89.

Marjolein van den Ansem, Seelenbriefe, Oosterhout (TAB Timmer Art Books) 2007, ongepag.

Peter Bakker (voorw.), Yearbook of Dutch Stamps 2006, Utrecht (A.W. Bruna) 2007, p. 14-15.

Frans Budé, Hoe alles gebeurt. Met een foto van Vincent Mentzel, Baarn (Atalanta Pers) 2007, p. 4.

DVD 40 jaar Don Quishocking. ‘Dankzij het Cabaret’, Amsterdam (Rubinstein) 2007, foto bij hoofdstuk 9 van het begeleidende boekje.

A.F.Th. Van der Heijden, MIM, Amsterdam (De Bezige Bij) 2007, omslag (achterzijde).

Ruth A. Kok, Statutory limitations in international criminal law, Den Haag (T.M.C. Asser Press) 2007, omslag.

Marloes Krijnen (inl), FOAM Album 07, Amsterdam (Foam) 2007, ongepag.

Nico ter Linden, De profeet in de vis. Verhalen uit het Oude Testament (2), Amsterdam (Balans) 2007, omslag (achterzijde).

Arjen Mulder en Joke Brouwer, Dick Raaijmakers. Monografie, Rotterdam (V2/NAI) 2007 [250 exemplaren met exclusief gesigneerd portret door Vincent Mentzel].

Bouke Ylstra, Dagboeken 2001/07, Rotterdam (Duo/Duo) 2007, omslag, p. 3.

Paul Witteman, Het geluid van wolken. De muziekkeuze van Paul Witteman, Amsterdam (Balans) 2007, omslag.

Jan Wolkers, De schuimspaan van de tijd. Verzamelde essays, Amsterdam (De Bezige Bij) 2007, p. 468.

Staatscourant (9 februari 2007) 29, p. 1.

Libelle (12 maart 2007) 11, p. 22, 24-25.

Marcel Haenen, Tien kleine karmelieten in Brazilië, in M juli 2007, p. 44-56.

Savoir vivre aux chateaux. Huismagazine van Camille Oostwegel najaar 2007, p. 33.

de Volkskrant 20 oktober 2007.

Rotterdam Calendar 2008. Photography Vincent Mentzel, Amsterdam (Art Unlimited) z.j. [2007].

Anoniem, 123456Seven. Every 7 seconds a new person becomes infected with HIV/Aids, Amsterdam (De Grote Onderneming DGO) 2007/2008, p. 4.

Anet Bleich, Joop den Uyl, 1919-1987. Dromer en doordouwer, Amsterdam (Balans) 2008, omslag, fotokatern na p. 384.

Hans van Blommestein (samenstelling), M Photo. De fotografie van het Maandblad van NRC Handelsblad, Rotterdam (NRC Handelsblad) 2008, p. 30-31, 95.

Dick Breebaart e.a. (beeldred.), Punt. Uit. Vijfenzestig fotografen voor Hans, z.p., 2008, ongepag.

Marc Couwenbergh, Tussen kunst, sociaal engagement en ironie. Een kroniek van de familie van Norden 1883-2008, Gouda (MuseumGoudA) 2008, p. 95.

Egbert Dommering, De achtervolging van Prometheus. Over vrijheid en bezit van informatie, Amsterdam (Otto Cramwinckel Uitgever) 2008, p. 420.

Cherry Duyns, Klaas Gubbels. De voortgang, Eindhoven etc. (Galerie Willy Schoots etc.) 2008, omslag, p. 2, 8, 20-21, 30-31, 42-43, 54-55, 66, 78-79, 108-109, 126-127, 132, 144-145, 154-155, 168-169, 178-179, 190-191.

Patricia de Groot (samenstelling), Hella S. Haasse in beeld. Ik besta in wat ik schrijf, Amsterdam/Antwerpen (Querido) 2008, p. 108.

Marcel Haenen, Tien paters op Gods grote akker. De laatste Nederlandse missionarissen in Brazilië, Amsterdam/Rotterdam (Prometheus/NRC Handelsblad) 2008, p. 238, 240-241, 246, 251, 253, 257, 263.

Patrick van den Hanenberg, Wij mogen alles zeggen. De geschiedenis van Don Quishocking, Amsterdam (Nijgh & Van Ditmar) 2008, p. 152.

Arie Heijstek en Ger Hüsen, DFC 1883-2008, Dordrecht 2008, p. 1-3.

Sjoerd de Jong, Een wereld van verschil. Wat is er mis met cultuurrelativisme?, Amsterdam (De Bezige Bij) 2008, omslag (achterzijde).

Wim Kayzer, Een schitterende ongeluk. Wim Kayzer ontmoet Oliver Sacks, Stephen Jay

Gould, Stephen Toulmin, Daniel C. Dennett, Rupert Sheldrake en Freeman Dyson, Amsterdam (Balans) 2008, omslag (achterzijde).

Michel Kerres, De nieuwe buren. Hoe Duitsland zijn lichtvoetigheid ontdekte, Amsterdam/Rotterdam (Prometheus/NRC Handelsblad) 2008, omslag (achterzijde).

Marloes Krijnen (inl), FOAM Album 08, Amsterdam (Foam) 2008, p. 322-323.

Floris-Jan van Luyn, A Floating City of Peasants. The great migration in contemporary China, New York (The New Press) 2008, omslag, p. 10, 13, 15, 27, 30, 32, 37, 55, 57-58, 63-65, 67-68, 74, 79, 94, 96, 98, 100, 103-104, 111, 113-114, 130, 135, 139, 142, 145-146, 150-152, 154, 156, 158, 161, 166-167, 180, 183, 185-186, 191, 194, 196, 216, 220-221.

Gwy Mandelinck (inl.), Dat de verte nabijer dan ooit was, Watou (Poëziezomers-Kunstzomers Watou) 2008, p. 64.

[Brochure] Parade Tournee 2008, Rotterdam 2008, p. 6-15, 17-19, 21-23, 25-27, 29-31.

Rosalie Sprooten en John Hoenen, Alles moet bevochten worden. Een portret van Camille Oostwegel, Naarden (Strengholt United Media) 2008, p. 282.

A.M. Tulner-Hepkema, Overwin dyslexie! Handig leren omgaan met lees- en spellingsproblemen, Doetinchem (Graviant educatieve uitgaven) 2008, omslag (achterzijde).

Bert van der Zwan, Bob de Graaff en Duco Hellema (red.), In dienst van Buitenlandse Zaken. Achttien portretten van ambtenaren en diplomaten in de twintigste eeuw, Amsterdam (Boom) 2008, p. 230.

DFC Clubnieuws 105 (augustus 2008) 3, p. 3, 9.

Daily Life Manual 2009, z.p. (Leprastichting) z.j. [2008], blad zondag 15 november.

Tóco’s Kunstagenda 2009, z.p., z.j. [2008] ongepag. [afb. na februari].

Margot Dijkgraaf, Nooteboom en de anderen in gesprek met Margot Dijkgraaf, Amsterdam (De Bezige Bij) 2009, omslag.

Hans den Hartog Jager en Wim Pijbes, Tom Claassen, Rotterdam (NAI) 2009, ongepag.

Martine Kamphuis, Ziek, Amsterdam/Antwerpen (De Arbeiderspers) 2009, omslag (achterzijde).

Gert-Jan Johannes, De communicerende vaten van Oscar van Leer. Ondernemerschap en filantropie in de Van Leer Entiteit, 1958-1986, Amsterdam (Boom) 2009, omslag (achterzijde).

Marloes Krijnen (inl), FOAM Album 09, Amsterdam (Foam) 2009, p. 280-281.

Ewoud Sanders, De reïncarnatie van het boek. In zeven stappen een eigen digitale bibliotheek, Leiden (Stichting Neerlandistiek Leiden) 2009, omslag (achterzijde), p. 4.

Joep Schenk en Petra Timmer, Groningen-gasveld vijftig jaar. Kloppend hart van de Nederlandse gasvoorziening, Amsterdam (Boom) 2009, p. 151.

Jeroen Smit, De Prooi. Blinde trots breekt ABN Amro, Amsterdam (Prometheus) 2009, na p. 160.

Mischa Spel, Ron Rijghard en Lien Heyting (red.), Golden years. Liber amicorum Kasper Jansen, z.p. [Rotterdam] 2009, omslag (achterzijde).

Rien Vroegindeweij, Leest en verrijkt uw geest. 35 jaar boekhandel Van Gennep, Rotterdam (Uitgeverij Douane en Stichting/Uitgeverij Duo Duo) z.j. [2009], p. 54.

Bert Wagendorp, Wybren de Boer en Frans Oosterwijk, Ard Schenk. De biografie, Kats/Rotterdam (De Buitenspelers) 2009, p. 556-557.

Bouke Ylstra, Dagboeken 2007/09, Rotterdam (Duo/Duo) 2009, binnenzijde omslag, p. 3.

Boomstang. Blad over bomen (2009) 1, p. 46-47.

Achmea.nu. Tweewekelijkse krant voor medewerkers van Achmea (28 februari 2009) 5, omslag, p. 4-5.

Zonnebloem 4 (maart 2009) 1, p. 8-10.

NRC Weekblad 25 april 2009, p. 19.

Humus (juni 2009) 2, omslag.

Carola Houtekamer en Jannetje Koelewijn, Tien tienen, in NRC Weekblad 19 december 2009, omslag, p. 10-14.

Catalogus tent. Man en paard in de moderne kunst, Kortenhoef (Stichting Kunst aan de Dijk) 2010.

[Brochure] Discover Leiden. Toeristisch informatie/Tourist information, Leiden (Leiden Marketing) 2010.

Marion van Eeuwen en Tonny Schoemaker, Stijlvol op stap in eigen land. Buiten is het leuker in tien nieuwe regio’s in Nederland, Rotterdam (NRC Boeken) 2010, omslag (achterzijde).

Bas Heijne, Harde Liefde. Nederland op zoek naar zichzelf, Amsterdam (Prometeus) 2010, omslag (achterzijde).

Johan Huizinga (tekst) en Vincent Mentzel (foto’s), Homo ludens. Proeve eener bepaling van het spel-element der cultuur, Amsterdam (Amsterdam University Press) 2010.

Multatuli, Max Havelaar of de koffieveilingen van de Nederlandse handelsmaatschappij, Rotterdam (NRC Boeken) 2010, p. 316.

Poëziekrant 34 (januari-februari 2010) 1, p. 89.

Fietsstang. Blad over fietsen (2010) 2, p. 4-5, 55, 65.

Zonnebloem 47 (maart 2010) 1, p. 9-10.

Poëziekrant 34 (mei 2010) 3, p. 51.

NRC Weekblad 8 mei 2010, p. 7-9.

Zonnebloem 47 (juni 2010) 2, p. 9-10.

Volgens. De schrijver, het tijdschrift (zomer 2010) 1, p. 83.

NRC Weekblad 2 oktober 2010, p. 6-7, 20-21, 28-29, 35-36.

Het jaar 2010 in 100 beelden, in NRC Weekblad 31 december 2010, p. 8, 45.

Theo de Boer en Peter Henk Steenhuis, Denken over dichten. Hartstocht en rede komen in contact, Rotterdam (Lemniscaat) 2011, p. 21, 54.

CD Der Rosenkavalier van Richard Strauss, door Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart, Rotterdam (Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings) 2011, foto op hoes.

Lieke Timmermans en Meta Knol, Werk in uitvoering, Leiden (Museum De Lakenhal) 2011, p. 37.

Het Financieele Dagblad 29 maart 2011.

Jaarverslagen

[Jaarverslag] Dienstencentrum. Een BAM specialisme, Schiedam (Stichting Raad voor Bejaardenwerk) z.j.

Sociaal jaarverslag 1978 ABN Bank.

Sociaal jaarverslag 1979 ABN Bank.

Jaarverslag 1980 SAAM (Steun aan Argentijnse moeders), omslag.

Banque Paribas Jaarverslag 1983, p. 4.

Vincent Mentzel (foto’s), [Jaarverslag] Kluwer 1985.

Vincent Mentzel (foto’s), Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij nv. Sociaal jaarverslag 1987.

Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij nv. Sociaal jaarverslag 1988, p. 10, 18, 21-24, 28-29, 50.

Vincent Mentzel (foto’s), PNEM Jaarverslag 1991.

PTT Post Jaarbericht 1991, p. 2.

Mensen in Nood-Caritas Nederland. Jaarverslag 1995, p. 10, 38.

Vincent Mentzel (foto’s), Jaarverslag Content Beheer nv = Annual Report Content Beheer nv 1996.

Het Nederlandse PTT Museum 1996 jaarverslag, afb. 27.

Robeco Group Corporate Report 1999, p. 17, 19, 21, 23-24.

Robeco Corporate Report 2000, p. 45, 47, 49, 51.

Jaarverslag De Goudse Verzekeringen 2001, p. 8-9, 22-23, 34-35, 42-43, 48-49.

KLM Milieujaarverslag 2001/2002. Op weg naar duurzaamheid, p. 4.

Prins Claus Leerstoel. Jaarverslag = Prins Claus Chair Annual Report 2003, p. 10-17.

Jaarverslag 2004 Kunsthal Rotterdam, omslag, p. 28, 37.

Prins Claus Leerstoel. Jaarverslag = Prins Claus Chair Annual Report 2004, binnenzijde omslag, p. 10, 12

Jaarverslag 2005. Port of Rotterdam (Havenbedrijf Rotterdam NV), p. 15.

Prins Claus Leerstoel. Jaarverslag = Prins Claus Chair Annual Report 2005, p. 8.

Jaarverslag 2006. De Nederlandse Dagbladpers (Amsterdam Zuidoost), p. 12-13.

Het Rijksmuseum Fonds Jaarverslag 2006, p. 27.

Jaarverslag 2007 Kunsthal Rotterdam, omslag.

Opdrachten (selectie)

1980 Dienst Esthetische vormgeving (DEV) van de PTT (Portretten van koningin Beatrix. Op basis van een van de portretten ontwierp Peter Struycken een zegel voor een nieuwe serie permanente postzegels).

1980 Ministerie van Financiën (Portretten van koningin Beatrix. Bruno Ninaber van Eyben gebruikte één van de foto’s voor zijn ontwerp van de nieuwe Nederlandse muntreeks).

1984 Dienst Esthetische vormgeving (DEV) van de PTT (Portretten van prins Willem Alexander voor boek Alexander. Een impressie van de kroonprins bij zijn achttiende verjaardag).

1987 Dienst Esthetische vormgeving (DEV) van de PTT (foto Paleis Noordeinde voor postzegel).

1988 Medisch Comité Nederland-Vietnam (Vietnam).

1991 Dienst Esthetische vormgeving (DEV) van de PTT (hoffoto’s t.g.v. 25-jarig huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus).

2008 Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (Lebak (Indonesië) voor Multatuli tentoonstelling).

2010 Rijksvoorlichtingsdienst (Portretten van koningin Beatrix voor het nieuwe staatsieportret).

Secundaire bibliografie

(publicaties over de fotograaf en/of zijn werk)

Anoniem, Persfoto van het jaar. World Press Photo ontving 2400 inzendingen, in Eindhovens Dagblad 23 februari 1973, p. 7.

Anoniem, Beste persfoto’s: Vietnam en Den Uyl, in De Tijd 23 februari 1973, p. 5.

Anoniem, Met Joop naar de top / ‘Ik vind ’t enorme eer’. Winnaar speciale prijs World Press Photo-competitie, in Het Vrije Volk 23 februari 1973, p. 1, 7.

Cees Overgaauw, Winnaar, in NRC Handelsblad 24 februari 1973, Zaterdags Bijvoegsel, p. 8.

P.W. Russel, Gehoord en gezien. Pauline gaat zo de wereld rond… en dat is ze!’, in Algemeen Dagblad 30 maart 1973.

Bas Roodnat, Samkalden opent expositie. Wereldfotografen in Amsterdam, in NRC Handelsblad 4 april 1973.

Anoniem, De winnende foto’s van WPPH, in De Journalist 24 (15 april 1973) 8, p. 27.

R.H. Fuchs, Een mooie foto, een leuke plaat, in NRC Handelsblad 11 mei 1973.

Anoniem, Liesbeth den Uyl kiekt WPP open, in Rotterdamsch Nieuwsblad 19 mei 1973.

Anoniem, Joop heeft het te druk, in Het Vrije Volk 19 mei 1973.

Anoniem, Mevrouw Den Uyl opent expositie. Bijzondere foto’s in ‘Triangel’, in Nieuwe Vlaardingse Courant 21 mei 1973.

Anoniem, World Press Photo, een bikkelhard beeldverhaal in gebouw Triangel, in Groot Vlaardingen/De Maaskoerier 22 mei 1973.

H.K. (= Herman Kersbergen), Vincent Mentzel met bekroonde foto’s in Waarheid en Vrede, in De Dordtenaar 29 juni 1973.

Anoniem, Auto Den Uyl beschadigd. Wethouder De Groen op de vuist, in De Dordtenaar 29 juni 1973, p. 1, 3.

Anoniem, Vincent Mentzel exposeert in Dordts Museum, in NRC Handelsblad 29 juni 1973 (met foto’s).

Frans Happel, Ongekunsteld. Foto. expositie van prijswinner Mentzel, in Rotterdamsch Nieuwsblad 2 juli 1973.

Anoniem, Fraai vakwerk van fotograaf Mentzel, in Rotterdamsch Nieuwsblad 6 juli 1973.

P.W. Russel, Gehoord en gezien. Bali: een goedkoop paradijs, in Algemeen Dagblad 15 augustus 1973.

Marja Roscam Abbing, De Vincent Mentzelstraat, in NRC Handelsblad 17 augustus 1973, Cultureel Supplement, p. 4.

Anoniem, Fotojournalist exposeert in warenhuis, in NRC Handelsblad 15 februari 1974.

Jan Juffermans, Zijn fotografen kunstenaars? Overbodige expositie in Rotterdam, in Algemeen Dagblad 16 juli 1974.

Bas Roodnat, Fotograaf van NRC Handelsblad exposeert foto’s van Den Uyl, in NRC Handelsblad 7 september 1974, p. 3.

Bert Sprenkeling, Twaalf keer Den Uyl, elf keer saai, in Het Parool 17 september 1974, p. 6.

W.K.C., Fotogalerie Fiolet toont Eikoh Hosoe en Vincent Mentzel, in Foto 29 (oktober 1974) 10, p. 20.

Bas Roodnat, Fotograaf NRC H’blad wint prijs met persfoto / Fotograaf NRC Handelsblad bekroond, in NRC Handelsblad 18 december 1975, p. 1, 3.

Piet van de Vliet, Weinig foto’s van klasse. Zilveren Camera gaat naar Vincent Mentzel, in de Volkskrant 19 december 1975, p. 17.

Bas Roodnat, Het portret (9) waar Vincent Mentzel het eerst aan dacht, in NRC Handelsblad 28 augustus 1976, Zaterdags Bijvoegsel, p. 5.

Bert Sprenkeling, Prachtige fotoseries. Mentzels ministers bij Amstelveens Cultureel Centrum, in Het Parool 23 november 1976, Kunst, p. 1.

Els Barents (red.), Fotografie in Nederland 1940-1975, Den Haag (Staatsuitgeverij) 1978, p. 85, losse biografie.

Anoniem, Power of the press photo, in Holland Herald 13 (1978) 5, p. 14-15.

Anoniem, Fotograaf NRC Hblad: prijs World Press Photo, in NRC Handelsblad 23 februari 1978.

[Brochure] China-foto’s 73-77 van Vincent Mentzel, Rotterdam (Museum Boymans van Beuningen) 15 juli 1978 (met foto’s).

Peter Schumacher, China in Boymans, in NRC Handelsblad 15 juli 1978, Zaterdags Bijvoegsel, p. 7.

Piet van der Vliet, China voortreffelijk in beeld gebracht. Foto’s van Mentzel, in de Volkskrant 18 juli 1978, p. 9.

Bertus Schmidt, China bij Mentzel, kerkhoven bij Ruetz, in Het Vrije Volk 26 juli 1978, p. 15.

Wim Teeuwen, China in foto’s van Mentzel, in Brabants Dagblad 29 juli 1978.

Anoniem, Vincent Mentzel, in Magazijn september 1978.

Rommert Boonstra, Vincent Mentzel: “Fotografie nog steeds ondergeschoven kind”, in Elseviers Magazine 20 januari 1979, p. 86-87.

Friggo Visser, Vincents Mentzels Chinese muurkrant, in Winschoter Courant 9 februari 1979, p. 15.

Anoniem, Politicians are posers, in Holland Herald 14 (1979) 4, p. 33-35 (met foto’s).

Paul Donker Duyvis, Vincent Mentzel, portret van een fotograaf, in Nieuwsblad van het Noorden 11 april 1979, dertiende blad, p. 49.

Ton van Brussel (red.), Fotograferen in Libanon: geen luizenleven …., in De Journalist 30 (1979) 9, p. 25.

Anoniem, De Zilveren Camera, in Zero 1 (december 1979) 6, p. 11.

Wim Broekman, De Zilveren Camera, in Foto 35 (februari 1980) 2, p. 15.

Fred Jansz, …of ben je daar nu te goed voor? Interview door Fred Jansz met Vincent Mentzel, in Foto 35 (augustus 1980) 8, p. 26-32 (met foto’s).

Catalogus tent. Fotograferen in Rotterdam, Rotterdam (Rotterdamse Kunststichting) 1981, p. 28-29, 73 (met foto’s).

Anoniem, De Zilveren Camera / Parlementaire Fotografie, in Nederlandse Vereniging van fotojournalisten. Verslag van het jaar 1981, p. 5.

Max Pam, Het moment. Vincent Mentzel. Foto’s met commentaar genoteerd door Max Pam, in De Revisor 8 (februari 1981) 1, p. 40-47 (met foto’s).

Henk Kersting, Vincent Mentzel jureerde in Mongolië, in De Journalist 33 (19 november 1981) 22, p. 27.

Eef Brouwers, Jury rapport voor Zilveren Camera, in De Journalist 32 (17 december 1981) 24, p. 9-10.

Anoniem, Zilveren Camera uitgereikt, in NRC Handelsblad 18 december 1981, p. 3.

Centrale Directie PTT. Dienst voor esthetische vormgeving. Verslag over de jaren 1977 1978 1979 1980 1981, Den Haag 1982, p. 6, 31.

Matt Dings, De verlegenheid van Vincent Mentzel, in De Tijd 2 april 1982, p. 50-59 (met foto’s).

Gerard Vermeulen, Er staat een foto in de krant, in De Journalist 33 (12 augustus 1982) 15, p. 30-31.

Anoniem, Lubbers reikt prijzen World Press-foto 1982 uit, in NRC Handelsblad. Weekeditie voor het buitenland 37 (5 april 1983) 1, p. 2.

Ernst Gottlieb, Vincent Mentzel, in Professionele Fotografie (december 1983/januari 1984) 3, p. 30-36.

Herman (fotoverzameling en tekst), Zwart op wit. Nieuwsfotografie in de media, Amsterdam (Lont en Raket) z.j. [1984], p. 64, 89, 228.

Matt Dings, World Press Photo ’84. De een z’n dood is de ander z’n eervolle vermelding, in De Tijd 10 (24 februari 1984) 26, p. 5, 30-35.

Henk Blanken en Wim de Jong, Vincent Mentzel (meer dan alleen Tweede Kamerfotograaf). De mens achter de fotojournalist, in Focus 69 (november 1984) 11, p. 33-37 (met foto’s).

Rudy Kousbroek, Het brutale oog, in NRC Handelsblad 15 december 1984.

Anoniem, Vincent Mentzel bij prins Claus, in Indruk. Personeelsblad van de Nederlandse Dagbladunie (februari 1985) 57, p. 7.

Anoniem, (Foto Vincent Mentzel), in Elseviers weekblad 2 februari 1985.

Mariëtte Haveman, Hevige perspectieven, in Vrij Nederland 2 februari 1985, p. 15.

Bert Sprenkeling, Fotograferen doe je voor je lol, in Het Parool 6 februari 1985, Uit en thuis, p. 12.

P.S., (foto Vincent Mentzel), in Magazijn maart 1985, p. 28-29.

Louis Zweers, (Foto Vincent Mentzel), in Perspektief (1985) 22, p. 44-45.

Catalogus Rijksaankopen 1985. Werk van hedendaagse Nederlandse beeldende kunstenaars, Den Haag (Rijksdienst Beeldende Kunst) 1986, p. 201-202.

Bart de Vries, Het demasque van gevestigde reputaties, in Twee N. Personeelsblad Nationale Nederlanden juni/juli 1986, p. 18-21.

Doris Grootenboer, Fotografen op reis. Gevarieerde expositie in Sittard, in Algemeen Dagblad 8 augustus 1986, p. 6.

Marjolein Laffree, De werkplek van Vincent Mentzel, in Man 14 (november 1986), p. 99-101.

Tineke Luijendijk en Louis Zweers, Parlementaire fotografie. … van Colijn tot Lubbers, Den Haag (Staatsuitgeverij) 1987, p. 8, 70-76, 82-83, 92-94, 104, 109 (met foto’s).

Anoniem, Postzegel Paleis Noordeinde, in Pro-fil (oktober 1987) 38, ongepag.

Paul Hefting, Nederlandse postzegels. Poststempels. Achtergronden, emissiegegevens en vormgeving, Den Haag (SDU) 1988, p. 77-84.

Hans van Vugt, Karel Martens’ ontwerp herdenkingsmunt William & Mary, Nijmegen 1988, p. 7.

Bas van Lier, Een koningin vol krabbels, in NRC Handelsblad 5 mei 1988.

Sonja Geerlings, Fotojournalistiek. Tweegesprek Joop Swart Vincent Mentzel, in Foto 43 (juli/augustus 1988) 7/8, p. 94-101.

Alain Hirschler, Fotojournalist Vincent Mentzel. ‘In China kom ik thuis’, in Reizen. Maandblad voor vakantie en vrije tijd 52 (februari 1989) 2, p. 12-14.

Jennifer Smit en Gerrold van der Stroom (samenstelling), Op het netvlies getekend. 42 bekende Nederlanders beschrijven hun meest aangrijpende oorlogsfoto, Den Haag (SDU) 1990, p. 62-63.

Ingeborg Leijerzapf e.a. (tekst), Het beslissende beeld. Hoogtepunten uit de Nederlandse fotografie van de 20e eeuw, Amsterdam (BIS) 1991, p. 91, 203.

Anoniem, Nieuwe hoffoto’s, in NRC Handelsblad 28 februari 1991, p. 36.

Arendo Joustra, Een koninklijke plaat, in Elsevier 12 oktober 1991, p. 136.

Francisco van Jole, Vincent Mentzel. Het privéleven van de hoffotograaf, in Circuit september 1994.

Anoniem, Excentrieke miljonair in Mexicaans oerwoud, in Photo International Rotterdam [krant] 29 september 1994, p. 29.

Anoniem, 27 Galerie Delta, in Photo International Rotterdam [krant] 29 september 1994, p. 29.

Maro Ziegler, Het verdwijnende China, in De Telegraaf 24 juni 1995.

Hubert Smeets, Hollands Dagboek. Vincent Mentzel, in NRC Handelsblad 30 september 1995, Zaterdags Bijvoegsel, p. 9.

Martin Voorn, Sylvia Tóth, eeuwige zakenvrouw van het jaar, in Algemeen Dagblad 6 november 1996.

Dick Verkijk, Van pantservuist tot pantservest. Zestig jaar (on)journalistieke ervaringen, Nieuwegein (Uitgeverij Aspekt) 1997, p. 218, 357-359.

Willem Pekelder, Het muzikale trio Reve, Lubbers en Mentzel, in Algemeen Dagblad 25 april 1997, p. 2.

Onno Blom, ‘Slager Crolus’ van Reve herboren, in Trouw 26 april 1997, p. 21.

Anoniem, Rangen en standen. Vincent Mentzel & Martijn Beekman, in de Volkskrant 31 mei 1997.

Frits de Coninck, De dubbele werkelijkheid van Vincent Mentzel, in De Stem 5 juni 1997.

Arjen de Boer, De gruwelijke plek van: Vincent Mentzel, in Straat Magazine (editie Rotterdam) (29 november/12 december 1997) 3, p. 28.

Piet van Winden, Zelf Reve verzamelen. Handleiding tot een fatsoenlijk collectie, Leiden (De Botermarkt) 1998, p. 122-125, 136-137.

Joris Abeling e.a. (red.), Beatrix (60), in NRC Handelsblad 29 januari 1998, bijlage Profiel, p. 28-29, 31.

Liu Shen en Li Dongwen (ed.), ’99 Focus on China. Photos by Foreign Photographers, Beijing (China Photography Publishing House) z.j. (met foto’s).

Ellen Tops, Foto’s met gezag. Een semiotisch perspectief op priesterbeelden 1930-1990, Nijmegen (Vantilt) 2001, p. 265-268 (serie: KDC bronnen & studies 39).

FB (= Frits Baarda), Vincent Mentzel, in Wim van Sinderen (red.), Fotografen in Nederland. Een anthologie 1852-2002, Amsterdam/Gent/Den Haag (Ludion/Fotomuseum Den Haag) 2002, p. 256-257.

Johan Faber, Levenswerk. ‘ik weet niet meer hoe ik naar politiek moet kijken’, in Carp 22 mei 2002, p. 36-37.

Henny de Lange, Het kind van de dominee. ‘Ik kan nooit zomaar op de bank hangen’, in Trouw 25 oktober 2002, De Verdieping, p. 14.

Koos de Wilt, Passie voor kunst. 31 interviews met prominente kunstliefhebbers, Wormer (Inmerc) 2003, p. 106-111.

Carel van der Velden, Blinde fotografen schilderen met licht, in Rotterdams Dagblad 26 juni 2004.

Catalogus Tafelen voor Sophia. Veiling. Benefietgala zaterdag 19 november 2005, Rotterdam 2005, p. 36.

Paul Hefting, Els Kuijpers en Gert Staal, De vorm van het koningschap. 25 jaar ontwerpen voor Beatrix, Rotterdam (Uitgeverij 010) 2005, omslag, p. III, 4, 7, 59, 65.

Nop Maas (commentaar), Briefwisseling 1951-1987. Gerard Reve. Geert van Oorschot, Amsterdam (Van Oorschot) 2005, afb. XXXV, p. 536, 709.

Maghiel van Crevel, Chunning vindt werk op de vuilnisbelt. Hoe boeren overleven en sterven in de stad, in Trouw 26 maart 2005.

Frank van Dijl, Fotografie. Een surrealist in de jungle. Een journalist en een fotograaf ontmoeten een Britse dichter, in AD magazine 4 juni 2005, p. 9.

Programma Programme 2006 Vlaams Nederlands Huis de Buren, Brussel 2006, p. 16-17.

Ruud Visschedijk (voorw.), Avenue. Van A tot Zero, z.p. [Rotterdam] (Veenman) z.j. [2006], p. 245

Jan Willem de Wijn, Woorden en daden in de geschiedenis van de Rotterdamse luchtvaart, Rotterdam (Rotterdam Airport BV/Historische Reeks van het Genootschap Roterodamum) 2006, p. 366.

Anoniem, Zestienhoven en R’dam Airport bestaan 50 jaar, in nrc.next 6 juli 2006.

Anoniem, 50 jaar Zestienhoven, in NRC Handelsblad 8 juli 2006, p. 22 (met foto’s).

Anoniem, Vincent Mentzel, staffotograaf NRC Handelsblad, in NRC Handelsblad 8 juli 2006.

Anoniem, http://WWW.NRC.NL. Mentzel over foto’s, in NRC Handelsblad 29 augustus 2006.

Hermelijn van der Meijden, Met ruilen heb ik inmiddels een aardige collectie opgebouwd, in Eigen Huis & Interieur (september 2006) 9, p. 42-43.

Anoniem, Fotoblog, in NRC Handelsblad 8 september 2006.

Marcel Eilers, Vincent Mentzel fotografeerde de mens achter de luchthaven. Als ze lachen is het niet leuk, in Hillegersberg Life Style 3 (najaar 2006) 9, p. 11.

Frank van Dijl, Pierre Janssen en Peter Ouwerkerk (tekst), Zestig plus+. 60 Rotterdamse beeldende kunstenaars, Rotterdam (Duo/Duo) 2007, p. 157-159.

Brigitte van Mechelen, “Gewoon op z’n tijd een smoking dragen”, in P/F Professionele Fotografie (2007) 5, p. 28-30.

Rosan Hollak, Een vernieuwende dagbladfotograaf, in NRC Handelsblad 6 juni 2007.

Anoniem, ‘Van 9 tot 5 naar 11 tot 7’, Van Hot naar Her. Van A naar Beter, Den Haag (Ministerie van Verkeer en Waterstaat) 2008.

Bart-Jan Brouwer, Mijn dierbaarste ding… Vincent Mentzel-hoffotograaf NRC Handelsblad, in Miljonair. Magazine for the luxury lifestyle maart/april 2008, p. 30.

Thalia Verkade, Next question. Is fotogeniek zijn te leren?, in nrc.next 3 (1 april 2008) 11, p. 2.

Rossan Hollak, Fotografie Directeur Wim Pijbes verwerft archief NRC-fotograaf voor Rijksmuseum Amsterdam. ‘Oeuvre Mentzel aanwinst Rijksmuseum’, in NRC Handelsblad 20 september 2008, p. 7.

Orchida Bachnoe, Lintjesregen, Amsterdam (Nieuw Amsterdam) 2009, binnenzijde omslag, p. 88-89.

Jan Rothuizen, De zachte atlas van Amsterdam, Amsterdam (Nieuw Amsterdam) 2009, p. 86-87.

Roel Rozenburg (samenstelling), Zilveren Camera 1949-2009. Vijfenvijftig winnaars in zestig jaar, Den Haag/Rotterdam (HannaBoek/Stichting De Zilveren Camera) 2009, ongepag.

Anoniem, Beelden voor de krant. Foto’s van Vincent Mentzel, in Beelden aan Zee (2009) 3, p. 8-9 (met foto’s).

Bernard Hulsman, De schoonheid van de naakte bliksemboom, in nrc.next 23 oktober 2009.

Ewout de Bruijn, Portretfotografie volgens Vincent Mentzel, in Digifoto Pro. Special Edition Masterclass z.j. [2010], p. 65-71.

Ernest van der Kwast, Mama Tandoori, Amsterdam (Nygh & Van Ditmar) 2010, p. 23-33.

Hugo Logtenberg en Marcel Wiegman, Job Cohen, Burgemeester van Nederland, Amsterdam (Nieuw Amsterdam) 2010, na p. 60, p. 118 (met foto’s).

Anoniem, Zomerse koningin, in Royalty (2010) 4, omslag, p. 3, 38-39.

Rosan Hollak, Nieuwsfotografie is nu eenmaal hard. Winnaar van Zilveren Camera vertelt het verhaal van Koninginnedag 2009, in nrc.next 25 januari 2010.

Anoniem, Moeder schrijver bedreigt fotograaf met deegroller, in Het Vrije Volk 3 april 2010.

Sander Pardon, Fotograaf Vincent Mentzel 65 jaar. De ontmoetingen maken het vak, in Leven 3 (zomer 2010) 7, p. 130-135.

Barbara Jonckheer (tekst), Vincent Mentzel. Kunst voor de camera, in Borza nieuws (september 2010) 18.

Ann Bouwma, ‘What’s the story? Daar gaat het om’. Interview Vincent Mentzel, in Beeld (december 2010) 2, p. 3, 6-9 (met foto’s).

Okke Groot, ‘Ik heb volgens mij in Den Haag de leukste tijd meegemaakt’. Interview met Vincent Mentzel, in Fotografisch geheugen (winter 2010/2011) 69, omslag (achterzijde), p. 11-15 (met foto’s).

Tjerk de Reus, Horen en zien inéén. Kunstboek, in Friesch Dagblad 19 januari 2011.

Joke Waltmans, In de spiegel. ‘Ik kan niet als ’n oude man leven’, in Algemeen Dagblad 27 januari 2011.

Evelien Baks, De grote nieuwsmomenten van fotojournalist Vincent Mentzel, in AD/Rotterdams Dagblad 3 maart 2011, p. 10.

Sven Boone, ’Ik raak het zicht op de werkelijkheid kwijt’. Interview fotograaf Vincent Mentzel, in de Volkskrant 4 maart 2011, Mensen en Media, p. 22-23.

Yaël Vinckx, ‘Krant moet lezer dreun durven te verkopen’. NRC-fotograaf Vincent Mentzel neemt afscheid van veertig jaar fotojournalistiek met groot retrospectief in Kunsthal, in NRC Handelsblad 11 maart 2011.

Frits Baarda, Het gezicht van de krant, in Villamedia Magazine 3 (11 maart 2011) 5, p. 30-32 (met foto’s).

Anoniem, Rijksmuseum koopt foto’s NRC’er Mentzel, in BN/De Stem 12 maart 2011.

Anoniem, TU heeft eerste cultuurprofessor, in AD/Haagsche Courant 15 maart 2011.

Frits Abrahams, Naar de pindakaasvloer, in NRC Handelsblad 16 maart 2011, p. 28.

Gertrude de Wildt-Brouwer, Veel politici hebben een trukendoosje, in Reformatorisch Dagblad 23 maart 2011, p. 12-13.

Annet de Groot, Een tijdsbeeld van veertig jaar Nederland, in Algemeen Dagblad 26 maart 2011.

Joost Zwagerman, Zwagerman kijkt. Het oog van Vincent Mentzel. Honderden foto’s met kleine verhalen in de kunsthal, in de Volkskrant 30 maart 2011, p. 11.

Yaël Vinckx, Macht trekt hem aan. NRC-fotograaf Vincent Mentzel neemt afscheid na 40 jaar, in nrc.next 31 maart 2011, p. 1, 26-27.

Peter van Straaten, Biljart, in NRC Handelsblad 1 april 2011, p. 24.

Rolf Brockschmidt, ’Vincent Mentzel – Das Auge der Niederlande’, in Der Tagesspiegel 29 april 2011.

Joris Belgers, Retrofoto’s maken alledaagse wereld een stukje mooier, in Trouw 3 mei 2011.

Kees Keijer, Hipstamatic. Kunsthal exposeert retrofoto’s. Sfeerbeelden uit de iPhone, in Het Parool 5 mei 2011, p. 20-21.

Arno Gelder, Prinses Máxima oogt als Mona Lisa, in Algemeen Dagblad 16 mei 2011, p. 7.

Anoniem, Het ultieme geluksgevoel van Vincent Mentzel, in Zin (juni 2011) 6, p. 46-47.

Angela van der Elst, Zomeravondradio, in VPRO gids (9 juli 2011) 28,p. 14-15.

Arthur van den Boogaard, Annemarie ging op hockey, in NRC Handelsblad 16 juli 2011, p. 44.

Lidmaatschappen

Bestuur Stichting Peter Martens.

Jury ABC Fotojaarprijs, Haarlem.

Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) ca. 1973-1984.

Bestuur Nederlandse Vereniging van Fotojournlaisten (NVF) 1974-1980.

Zilveren Camera Commissie 1975-1979.

Redactie tijdschrift De Journalist 1977-1984.

Bestuur Rotterdamse Kunststichting 1980-1985.

International Advisory Committee van de W. Eugene Smith Memorial Fund, New York 1980-heden.

Jury Interpressfoto (IPF) van de International Organisation of Journalists (IOJ), Ulan Bator 1981.

Bestuur Stichting World Press Photo 1981-2006.

Jury Wolkenridder Photo Competition, een wedstrijd voor KLM-medewerkers 1982.

Jury Zilveren Camera 1982.

Jury World Press Photo 1984.

GKf 1986-ca.1988.

Jury World Press Photo 1987.

Jury wedstrijd uitgeschreven door International Organisation of Journalists (IOJ), Bagdad 1989.

Jury World Press Photo 1991.

Jury Fotowedstrijd Kijk op Kleur uitgeschreven door Stichting provinciaal platform Antiracisme (SPPAR) en het Verzetsmuseum Zuid-Holland, 1996.

Bestuur Stichting Fonds Anna Cornelis 1996-2006.

Jury China Folklore Photographic Association, Beijing 1998.

Jury ‘Grondwetcompetitie fotografie’, een wedstrijd voor jongeren naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse grondwet, 1998.

Jury (eenmansjury) Pendrecht Cultuurprijs 1999, Rotterdam 1999.

Redactie tijdschrift M 27 maart 1999 t/m 2 december 2006.

Jury The 5th Shanghai International Photographic Art Exhibition (namens World Press Photo) 2000.

Bestuur FOAM 2001-2010.

Jury Verybz fotowedstrijd (voor medewerkers van Buitenlandse Zaken) 2001.

Jury Chipp (China International Press Photo contest 2004) Shenzhen, China.

Jury China Folklore Photographic Association, Beijing 2004.

Jury Chipp (China International Press Photo contest 2005), Shenzhen, China.

Jury VVTP-TIN Theaterfotoprijs 2008.

Jury Inktspotprijs 2010.

Jury NRC Charity Awards 2011.

Bestuur Stichting Vincent Mentzel Fonds, vanaf 2011.

Onderscheidingen

1973 1 ste Prijs categorie Beste Nederlandse Persfoto, World Press Photo 1973.

1974 2 de Prijs, categorie Portretten, De Zilveren Camera 1974.

1975 Eervolle vermelding, 32 nd Annual Pictures of the Year competitie van de Universiteit van Missouri USA en de National Press Photographers Association.

1975 1 ste Prijs categorie Nieuws, winnaar Zilveren Camera (wisseltrofee), De Zilveren Camera 1975.

1976 1 ste prijs categorie Portretten, 2 de en 3 de prijs categorie Theater, De Zilveren Camera 1976.

1977 1 ste Prijs categorie Theater en 3 de prijs categorie Features, De Zilveren Camera 1977.

1978 1 ste Prijs categorie Colour Picture Stories, World Press Photo 1978.

1978 1 ste Prijs categorie Nieuws Features, De Zilveren Camera 1978.

1979 1 ste Prijs categorie Documentaire, De Zilveren Camera 1979.

1980 1 ste en 3 de Prijs categorie Fotoreportage, 2 de prijs categorie Hard nieuws, De Zilveren Camera 1980.

1981 1 ste Prijs categorie Nieuws, winnaar Zilveren Camera (wisseltrofee), De Zilveren Camera 1981.

1982 Persprijs Openbaar Vervoer.

1982 Eervolle vermelding categorie Portraits of people in the news, World Press Photo 1982.

1983 International Master of Press Photography, IOJ (International Organization of Journalists).

1983 2 de Prijs categorie Nature (series), World Press Photo 1983.

2006 SanDisk-Impact prijs voor portretfotografie.

2007 Grote Paul Award 2007.

2007 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

2011 Erasmusspeld.

Tentoonstellingen

1968 (g) Amsterdam, (voormalige) Nederlandse Bank (Rokin), [tentoonstelling n.a.v. symposium Omgaan met de dood].

1973 (g) Amsterdam, Gebouw van de Volkskrant, World Press Photo 1973 [reizende tentoonstelling].

1973 (e) Dordrecht, Dordrechts Museum, Vincent Mentzel Foto’s.

1974 (e) Amsterdam, Galerie Fiolet, Portret van een minister-president 1974.

1974 (g) Columbia, University of Missouri ‘School of Journalism’.

1974 (e) Eindhoven, Warenhuis De Bijenkorf.

1974 (g) Rotterdam, Expositiezaal De Doelen, Martens, Mentzel en Van Soest.

1974 (e) Rotterdam, Warenhuis De Bijenkorf.

1974/1975 (g) Arnhem, Gemeentemuseum Arnhem, De Zilveren Camera 1974.

1975 (e) Rotterdam, Medische Faculteit.

1975/1976 (g) Rotterdam, Lijnbaanscentrum, De Zilveren Camera 1975.

1976 (e) Amstelveen, Cultureel Centrum Aemstelle, Een dagje minister.

1976 (e) Den Haag, Gebouw Tweede Kamer der Staten Generaal, Politieke fotografie.

1976 (e) Den Haag, Ministerie van Financiën, Een dagje minister.

1976/1977 (g) Rotterdam, Lijnbaanscentrum, De Zilveren Camera 1976.

1977 (g) Amsterdam, World Press Photo 1977 [reizende tentoonstelling].

1977 (g) Rotterdam, Foto Morgana.

1977/1978 (g) Schiphol, Expositieruimte Luchthaven Schiphol, De Zilveren Camera 1977.

1978 (g) Amsterdam, Rijksmuseum Vincent van Gogh, World Press Photo 1978 [reizende tentoonstelling]

1978 (e) Rotterdam, Museum Boymans van Beuningen, China-foto’s 73-77 van Vincent Mentzel.

1978/1979 (g) Schiphol, Expositieruimte Luchthaven Schiphol, De Zilveren Camera 1978.

1979 (e) Arnhem, Gemeentemuseum, Vincent Mentzel toeschouwer in China.

1979 (e) Groningen, Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw, China.

1979/1980 (g) Schiphol, Expositieruimte Luchthaven Schiphol, De Zilveren Camera 1979.

1980/1981 (g) Schiphol, Expositieruimte Luchthaven Schiphol (noordelijke vertrekhal), De Zilveren Camera 1980.

1981 (g) Den Haag, Fotogalerie Kiek, Vincent Mentzel, Frederick Linck, Rainer Kiedrowski.

1981 (g) Rotterdam, Expositiezaal De Doelen, Fotograferen in Rotterdam. De fotograaf als ooggetuige.

1981/1982 (g) Schiphol, Expositieruimte Luchthaven Schiphol (gang naar restaurant Aviorama), De Zilveren Camera 1981.

1982 (e) Den Haag, Warenhuis De Bijenkorf, Vincent Mentzel, China en Tibet.

1982 (g) Rotterdam, Galerie Perspektief.

1983 (g) Amsterdam, Nieuwe Kerk, World Press Photo 1983 [reizende tentoonstelling].

1983/1984 (g) Nijmegen, Nijmeegs Museum ‘Commanderie van Sint Jan’, ‘Fotografische zelfbespiegeling’. Het zelfportret in de fotografie in Nederland vanaf ca. 1840.

1984 (e) Rotterdam, AMRO Bank Coolsingel, Vincent Mentzel foto’s.

1984 (g) Rotterdam, Museum Boymans van Beuningen, Kunst uit Rotterdam.

1985 (e) Rotterdam, Erasmusuniversiteit. Gebouw Woudenstein, Foto’s uit China.

1985/1986 (g) Nijmegen, Nijmeegs Museum ‘Commanderie van Sint-Jan’, Fotografie een manier van kijken….

1986 (g) Den Haag, Logement van de Heren van Amsterdam, Rijksaankopen 1985.

1986 (g) Leiden, Stedelijk Museum De Lakenhal, Fotografie een manier van kijken.

1986 (g) Sittard, Kritzraedthuis, Nederlandse fotografen op reis, een keuze.

1987 (e) Rhoon, Kasteel van Rhoon, Foto’s van Vincent Mentzel.

1987 (g) Rotterdam, Photogallery Café Rotown, Sprekend Deelder.

1988 (g) Beijing, ‘Holland Special’ (World Press Photo).

1988/1989 (g) Den Haag, Postmuseum, Postzegelontwerpen 1987 en 1988.

1992 (g) De Berini foto-expositie ‘Groeten uit Rotterdam’ [reizende tentoonstelling bij tournee van de Berini’s].

1994 (e) Rotterdam, Galerie Delta, La réproduction interdite.

1995 (e) Amsterdam, Golden Tulip Barbizon Centre, Faces of China.

1995/1996 (g) Rhoon, Kasteel van Rhoon, Salon 1975-1995. 20 jaar beeldende kunst in het kasteel.

1996 (g) Den Haag, PTT Museum, Merci beaucoup, M. Nièpce. Fotografie in de vormgeving van Nederlandse postzegels.

1996 (g) Enkhuizen, Expositie- en documentatiecentrum van het Apostolisch Genootschap, Deel van het ondeelbare.

1996 (g) Rotterdam, De Kunsthal, Erasmusbrug. Inspiratiebron voor kunstenaars.

1997 (e) Breda, Museum de Beyerd, China.

1997 (g) Rotterdam, Nederlands Fotoinstituut, Actuele, gezichtsbepalende fotografie in zes landelijke, Nederlandse dagbladen.

1998/1999 (g) Rotterdam, Centrum Beelden Kunst, Off the record.

1999 (g) Naarden, Bastion Oranje, ’99: Negenennegentig jaar Nederlandse fotografie (Fotofestival Naarden).

2001 (g) Amsterdam, Nieuwe Kerk, Jongens van Jan de Witt.

2002 (g) Rotterdam, Atlas van Stolk, Door de ogen van Sabrina en Hassen. Tunesische kindertekeneningen over de Nederlandse geschiedenis.

2004 (g) Oost-Souburg, Watertoren, The Drifter The Dreamer”.

2004 (g) Rotterdam, (ramen Heemraadssingel en Mathenesserlaan), Raamkunst 2004.

2005 (e) Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Portretten van Edward James, mecenas van Dali & Magritte (Alles Dali).

2005 (g) Rotterdam, Nederlands Fotomuseum, Undercover/Onthecover.

2005 (g) Rotterdam, Tent. Centrum Beeldende Kunst, The Drifter The Dreamer: The Remix.

2006 (g) Amsterdam, Gebouw Mercurius, Teder.

2006 (e) Rotterdam, De Kunsthal, ‘De mens achter de luchthaven’. Fotoportretten van Vincent Mentzel.

2007 (g) Den Haag, Bibliotheek Den Haag, Teder.

2007 (g) Kats, De Zeeuwse Rozentuin, Vincent Mentzel, Klaas Gubbels.

2007 (e) Naarden, New Gallery, [selectie foto’s van Vincent Mentzel n.a.v. Grote Paul Award 2007).

2007 (g) Zonnemaire, buitenexpositie van Stichting Zonnemaire Buitengewoon op landerijen langs de Schapenweg, Agri-Cult [drive-in foto-expositie].

2009 (g) Den Haag, Centrale Bibliotheek, 60 jaar Zilveren Camera.

2009 (e) Scheveningen, Museum Beelden aan Zee, Beelden voor de krant. Foto’s van Vincent Mentzel.

2010 (g) Amsterdam, Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam, ‘Het is geen roman, ’t is een aanklacht!’ 150 jaar Max Havelaar.

2010 (e) Amsterdam, Galerie Borzo, Kunst voor de camera. Kunstenaarsportretten van Vincent Mentzel.

2010 (g) Kortenhoef, De Oude School, Man en paard in de moderne kunst (Kunst aan de Dijk).

2011 (g) Den Haag, De Affiche Galerij (Souterrain tramtunnel op Station Spui), ‘van Grote waarde – iconen van de post’.

2011 (g) Domburg, Duingalerie, In het licht van Walcheren.

2011 (g) Rotterdam, Kunsthal, Hipstamatic. Retrofoto’s met je iPhone App.

2011 (e) Rotterdam, Kunsthal, Het oog van Nederland. foto Vincent Mentzel.

Radio- en televisieprogramma’s:

1977 (4 april) De late ochtend, programma met als gasten Eva Besnyő en Vincent Mentzel n.a.v. het thema ‘de pers: fotojournalistiek’ (AVRO).

1984 (december) Kenmerk. Kees van Twist in gesprek met Vincent Mentzel, Peter Martens en Koen Wessing (IKON-televisie).

1987 (19 januari) Zeg ‘ns AAA (deel 84), met Vincent Mentzel in de rol van fotograaf (VARA-televisie).

1989 (23 november) Lopend Vuur – Beeldtaal, Vincent Mentzel over 40 jaar Magnum (NOS-televisie).

1992 (31 juli) Theo van Gogh. Een prettig gesprek met Vincent Mentzel (TVA-televisie).

1994 (13 februari) 3D, waarin een gesprek van William Valkenburg met Eva Besnyö, Vincent Mentzel en Peter Boer (VARA-radio).

1996 (10 januari) programma gepresenteerd door Lida Iburg, waarin een gesprek met Vincent Mentzel (Radio Rijnmond).

2003 (8 november) Museumgasten. Vincent Mentzel bezoekt samen met Anne-Wil Blankers het Museum Boijmans Van Beuningen (AVRO-televisie).

2007 De koele woede van Bernard Willem Holtrop, documentaire van Cinta Forger en Walther Grotenhuis (met twee foto’s van Vincent Mentzel) (Olympic Films/NPS).

2008 (2, 3 en 4 juni) Spraakmakers Special, Mentzel interviewt Kadir van Lohuizen, Anton Corbijn en Chris Keulen over de World Press Photo-wedstrijd (Het Gesprek-televisie).

2009 (20/21 maart) Casa Luna, interview met Vincent Mentzel (NCRV-radio).

2010 (27 februari) De Virtuele Vitrine van Vincent Mentzel. Mentzel vertelt over een schilderij van Klaas Gubbels in zijn collectie (AVRO-televisie).

2010 (15 september) Kunststof radio, Petra Possel in gesprek met Vincent Mentzel (NTR-radio).

2011 (13 januari) De Avonden, met een gesprek van Maarten Westerveen met Vincent Mentzel over Homo Ludens (VPRO-radio).

2011 (3 maart) OBA live, met een gesprek van Paul Rosenmöller met Vincent Mentzel (IKON-radio).

2011 (6 maart) Kunststof TV, interview met Vincent Mentzel (NTR-televisie).

2011 (17 maart) De wereld draait door, met o.a. Vincent Mentzel (VARA-televisie).

2011 (28 april) Koffietijd, met rondleiding door Vincent Mentzel over de tentoonstelling Het oog van Nederland (RTL-televisie).

2011 (15 mei) Kunststof TV, special over De kracht van het Beeld (NTR-televisie).

2011 (13 juni) De Gids.fm, interview van Felix Meurders met Vincent Mentzel als gast van de dag (VARA-radio).

2011 (15 juli) De Avonden, twee uur durende reportage van Annemieke Smit met Vincent Mentzel (VPRO-radio).

Bronnen

Leiden, Prentenkabinet Universiteitsbibliotheek Leiden, bibliotheek en documentatiebestand (o.a. ongepubliceerde doctoraalscriptie Kunstgeschiedenis: Leonoor Speldekamp, ‘Ik fotografeer macht…’: Foto’s van Vincent Mentzel, Rijksuniversiteit Leiden 1988).

Rotterdam, Paul Mentzel (typoscript Mentzel ABC).

Rotterdam, Vincent Mentzel.

Collecties

Amsterdam, Dunhill Dutch Photography.

Amsterdam, International Institute of Social History (IISG).

Amsterdam, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Amsterdam, Rijksmuseum.

Amsterdam, Stadsarchief.

Columbia, University of Missouri.

Den Haag, Nationaal Archief (collectie Spaarnestad Photo).

Leiden, Prentenkabinet Universiteitsbibliotheek Leiden.

Rotterdam, Gemeentearchief.

Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen.

Auteursrechten

De auteursrechten op het fotografisch oeuvre van Vincent Mentzel berusten bij Vincent Mentzel te Rotterdam.